Mesajul morarilor și brutarilor din ROMPAN către autorități: opriți concurența neloială!

Lideri ai circa 120 de producători importanți din sectorul de morărit și panificație s-au reunit marți, 26 februarie, la Sinaia în cadrul Adunării Generale ROMPAN, unde au avut prilejul de a-și spune păsurile în fața autorităților din conducerea MADR, ANPC sau ANSVSA. Reapariția evaziunii fiscale, relația cu lanțurile comerciale, probelemele etichetării alimentelor, exportul produselor procesate, creșterea costurilor de producție sau reducerea consumului au fost printre subiectele dezbătute.

După aproape 30 de ani de activitate, Aurel Popescu, președintele ROMPAN – prima asociație constituită în România după revoluție, a tras un semnal de alarmă asupra problemelor cu care se confruntă firmele din morărit și panificație. De pe întreg lanțul cerealier – de la fermier, la depozitare, la comerciant, la moară, la brutărie și la mazgazin – cel mai rău o duc morarii și brutarii. Asta pentru că, pe de o parte producătorii și comercianții de cereale vor să vândă la preț mare (ca și în această perioadă, când prețul grâului a ajuns la 900-950 de lei, de la 650 lei în perioada recoltării) și, pe de altă parte, marile lanțuri de magazine fac presiuni la noi solicitându-ne să plătim diverse disconturi sau adaosuri”, a spus Aurel Popescu.

 

La reuniunea de la Sinaia au fost prezenți Ministrul Agriculturii Petre Daea, președinții ANPC și ANSVSA (Marius Pîrvu și respectiv Geronimo Răducu Brănescu), dar și președintele Asociației ROMALIMENTA – Sorin Minea și președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA) – Dragoș Frumosu. Fiecare a oferit lămuriri membrilor ROMPAN cu privire la temele care țin de activitatea lor. Producătorii au solicitat autorităților, printre altele, încheierea unui protocol privind delimitarea atribuțiilor de control, dar și eficientizarea controalelor pentru a combate concurența neloială exercitată de producătorii care lucrează la negru.

 

Citiți mai pe larg despre temele de interes pentru antreprenorii din morărit și panificație, care au fost dezbătute la Adunarea ROMPAN, în următorul număr al revistei Brutarul.

 

Republicarea conținutului website-ului www.brutarul.ro este permisă în limita de 400 de caractere, cu precizarea sursei și inserarea unui link spre www.brutarul.ro