Figurinele din marţipan – atracţiile din vitrinele cofetăriilor

Vă prezentăm, în linii mari, fazele ce trebuiesc parcurse pentru a obţine un purceluş din marţipan. Deşi unele elemente ale acestei compoziţii par a fi mai simple, există unele puncte cheie în procesul de montare a piesei care necesită atenţie sporită, întrucât tocmai acestea au rolul de a conferi proprietăţile specifice unui purceluş.

Pe lângă rolul de a stinge pofta consumatorilor pentru deserturi delicioase, produsele de cofetărie asigură, prin aspectul lor, o putere de atracţie irezistibilă. Marţipanul este una dintre cele mai populare materii prime când vine vorba de decorarea produselor. Varietatea de culori, dar şi flexibilitatea materialului conferă artizanilor din domeniu un spaţiu optim pentru valorificarea creativităţii şi talentului de cofetar. Specialistul Lengyel László Levente, un adevărat îndrăgostit al marţipanului, prezintă etapele realizării unei figurine extrem de populară în preferinţele clienţilor.

„Pentru realizarea purceluşului din marţipan obişnuiesc să folosesc patru culori. Culoarea de bază este roz, însă anumite părţi ale corpului precum picioarele, coada, nasul şi urechile au o nuanţă uşor diferită, pentru a asigura contrastul cromatic necesar.”

Lengyel László Levente

În primă fază întotdeauna se frământă marţipanul, pentru a-i oferi consistenţa şi flexibilitatea necesară pentru a se putea lucra. Bucăţile de marţipan de diferite culori se rulează în formă de bastoane a căror grosime variază în funcţie de elementele ce trebuie obţinute din materialele respective.

1. Se pregăteşte corpul principal al purceluşului, care va avea, ca de obicei, o formă de pară. Se aplică apoi, cu ajutorul unei ustensile specifice două creste la baza corpului.

2. Se taie cu un cuţit partea superioară a corpului pentru a o pregăti pentru ataşarea capului. Pregătim apoi baza compoziţiei – din marţipan verde, aplicând cu pensula un strat de apă şi lipind corpul de aceasta.

3. Se aplică apoi la baza corpului picioruşele obţinute din marţipan rulat sub formă conică, având o nuanţă mai închisă puţin decât restul corpului. Se crestează apoi în două baza fiecărui picioruş.

4. Următorul element ataşat va fi coada, formată din aceeaşi nuanţă ca şi picioruşele. Aceasta va avea o formă alungită şi apoi spiralată şi înainte de lipire se va perfora uşor locul în care va fi ataşată.

5. În faza următoare se ataşează membrele superioare (mâinile), care vor avea culoarea corpului. Unghiurile şi forma mâinilor se vor realiza diferit, în funcţie de elementul pe care purceluşul îl va ţine în mână (în acest caz – o floare). Apoi se crestează uşor extremitatea fiecărei mâini.

6. Se formează şi se ataşează apoi capul compoziţiei. Mărimea va fi proporţională cu corpul, iar forma va fi una aproape triunghiulară – similară unei inimi. După ataşarea capului urmează nasul, de formă rotundă turtită, obţinut dintr-un material de culoare mai închisă – precum picioruşele şi coada.

7. Din aceeaşi culoare folosită la obţinerea nasului, se formează şi se ataşează urechile, îndoite în faţă. Se recomandă o atenţie sporită la fixarea urechilor, pentru obţinerea unei forme specifice.

8. Cu ajutorul ustensilelor specifice se aplică două puncte şi o creastă în formă de semicerc pe suprafaţa nasului, apoi se aplică două puncte mai mari în locurile care vor găzdui ochii. Deasupra acestora se vor aplica alte două creste care vor reprezenta sprâncenele.

9. O altă ustensilă specifică se va folosi pentru obţinerea florii, din marţipan alb, în mijlocul căreia se va ataşa pistilul florii – un prefabricat de culoare galbenă.

10. În final, cu ajutorul unui poş se aplică apoi ochii, în primă fază din material alb, apoi negru.

Republicarea conținutului website-ului www.brutarul.ro este permisă în limita de 400 de caractere, cu precizarea sursei și inserarea unui link spre www.brutarul.ro