Figurinele din marţipan: atracţiile din vitrinele cofetăriilor

Revenim cu seria de articole practice referitoare la realizarea figurinelor din marţipan. Ca de obicei, la masa de lucru l-am regăsit pe cofetarul Lengyel László Levente, specializat pe confecţionarea produselor şi decoraţiilor din acest material larg răspândit în cofetăriile româneşti. De această dată el ne-a prezentat pas cu pas fazele de confecţionare manuală a unui taur din marţipan.

Deşi aparent este un animal obişnuit, taurul are o încărcătură simbolistică importantă. Aceasta porneşte încă din mitologia greacă, unde regăsim o creatură fabuloasă, jumătate om jumătate taur, denumită minotaur, şi merge până la semnificaţiile astrologice ale constelaţiei taurului. Dincolo de simbolistică însă, taurul este un animal care sugerează tărie şi invincibilitate, fapt pentru care se numără printre animalele îndrăgite în rândul copiilor, şi nu numai. Dar ce ar putea fi mai atractiv pentru iubitorii acestui animal decât să îl admire sub forma unei figurine haioase şi mai ales comestibile?

Taurul din marţipan este preferat de clienţii care vor ceva original şi distins, întrucât negrul folosit la obţinerea acestei figurine este foarte rar utilizat în alte compoziţii. Elementele de roşu aprins, care reiterează luptele dintre toreadori şi tauri, au rolul de a ataşa figurinei o anumită tematică, dar şi de a defini cromatica întregii compoziţii. După cum se va observa din fazele de producţie prezentate în imagini, detaliile şi decoraţiile finale au un rol decisiv în a o oferi taurului din marţipan expresivitatea dorită.

Demersurile pregătitoare sunt aceleaşi: se alege culoarea şi cantitatea necesară de marţipan, se frământă materialul pentru a-i asigura consistenţă şi flexibilitate, apoi se rulează sub forme de baston de grosime variabilă şi se porţionează în funcţie de elementele ce urmează a fi formate din acestea – corp, cap, membre, coarne. Pe lângă marţipanul negru, care este de fapt mai degrabă o nuanţă foarte închisă de violet, pentru a oferi contrastul cromatic se va folosi marţipan de culoare roz – pentru membrele superioare şi pentru nări, o nuanţă maronie – pentru coarne, şi o fâşie de marţipan roşu – care simbolizează mantia. Mai este necesară o doză mică de marţipan moale, alb şi negru, care se va folosi pentru a aplica ochii albi cu retina neagră.

  1. În primă fază se pregăteşte corpul. Acesta se obţine dintr-o bucată de marţipan negru (sau de o nuanţă cât mai apropiată), căreia i se dă apoi, ca de obicei, o formă de pară.

Corpul se lipeşte pe suportul prefabricat prin umezirea suprafeţelor de contact cu ajutorul unei pensule. La baza corpului se aplică două creste mai accentuate, pentru a delimita membrele inferioare de corp.

  1. În pasul următor se ataşează de corp primele elemente. Copitele inferioare se obţin din două biluţe de marţipan iar după ce sunt lipite de baza corpului, pe suprafaţa lor se aplică câte o creastă. Urmează ataşarea cozii, care se va îndoi după forma corpului.

Capătul bombat al acesteia se va turti cu un instrument special pentru a i se conferi un aspect zimțat. Mantia se va obține dintr-o fâşie de marțipan roşu, decupată în formă triunghiulară.

Membrele superioare se îndoaie pentru a da impresia că susțin mantia. La capătul lor se ataşează câte o biluță de marțipan roz, simbolizând copitele superioare (mâinile). Se aplică câte o creastă şi la capetele membrelor superioare.

  1. În faza a treia se pregăteşte capul figurinei, care va avea forma unui fotoliu cu baza bombată, care va simboliza botul taurului. Urechile triunghiulare se vor ataşa cu vârfurile orientate în dreapta şi stânga capului.

Pe bot se aplică trei şanțuri uşoare simbolizând nasul, iar nările se obțin prin perforarea a două găuri de mari dimensiuni în care se introduc cu ajutorul unei ustensile conice şi ascuțite două bucăți de marțipan roz. Cavitățile oculare trebuie să fie de mari dimensiuni, iar sprâncenele trebuie ataşate aproape de ochi, pentru a-i oferi figurinei privirea încruntată specifică.

  1. În ultima fază se ataşează capul de corp şi se aplică ultimele elemente decorative. După ataşarea coarnelor obținute din marțipan maroniu de formă specifică, capul se ataşează de corpul figurinei umezind în prealabil suprafețele de contact. Necesită o atenție sporită nimerirea unghiului potrivit de înclinare al capului, întrucât acesta poate influența gradul de încruntare a figurinei. Apoi, cu ajutorul unui poş se aplică globii oculari, din marțipan alb. În final se aplică retina ochilor, din marțipan negru. Poziționarea acestuia este la fel de importantă în formarea expresivității întregii compoziții.

Republicarea conținutului website-ului www.brutarul.ro este permisă în limita de 400 de caractere, cu precizarea sursei și inserarea unui link spre www.brutarul.ro