Timpul și lipsa forței de muncă – cele mai mari provocări ale industriei

Campania „Produs în România” reprezintă o inițiativă dedicată promovării și susținerii companiilor românești care produc bunuri de calitate în țara noastră. Această campanie aduce în prim-plan companii de succes din întreaga țară, care sunt exemple de excelență în sectoarele de panificație, patiserie, cofetărie, gelaterie, ciocolaterie și morărit. De la producătorii de echipamente și utilaje până la cei de materii prime, semifabricate sau ambalaje, scopul este să evidențiem varietatea de produse și servicii de înaltă calitate disponibile în România.

Revista Brutarul-Cofetarul: Vă rugăm să ne spuneți care au fost începuturile companiei Maia Food Distribution și care au fost cele mai importante momente din istoria dezvoltării sale? Ați putea descrie pe scurt realizările companiei?

Maia Food Distribution:

Maia Food Distribution a început în anul 2008 din dorința de a crea o alternativă în piața românească a produselor din import. Am început prima producție de coji de tarte în incinta unui laborator de cofetărie, iar ulterior am mărit capacitatea de producție și ne-am mutat într-un spațiu mai mare. Unul dintre momentele importante ale companiei noastre a fost în anul 2014, când ne-am relocat sediul pe linia de centură a Bucureștiului, amenajând o fabrică (achiziție proprie). Acest lucru ne-a permis o dezvoltare treptată, armonioasă cu o deschidere mai mare față de alte categorii de produse, cât și o diversificare a celei existente.

Revista Brutarul-Cofetarul: Ne puteți spune mai multe despre produsele și mărcile oferite, tehnologiile de producție și facilitățile de producție ale companiei?

Maia Food Distribution:

Categoria noastră principală fiind produsele semifabricate, produse suport pentru marii retaileri, ne-am axat foarte mult pe producția de mărci private și produse pentru B2B. Ulterior, am dezvoltat și produse sub brandul MAIA FOOD, având sloganul SIMPLU&DELICIOS. Suntem prezenți în majoritatea hipermarketurilor, cât și în gama distribuitorilor locali cu acoperire națională.

Avem 3 categorii de produse:

1. Patiserie – categoria principală, secția de la care am început, unde venim în sprijinul clienților noștri cu produse semipreparate, cât și produse finite, ready to sell. Anul 2021 a încununat împlinirea unei dorințe vechi prin achiziția unei linii automatizate pentru producția de coji de tartă. Am materializat această dorință deoarece piața din România era, și încă este, o piață de desfacere a produselor din import – pe acest segment. Am fost conștienți când am achiziționat această linie de puterea brandurilor existente pe piața din România pentru această categorie, cât și de calitatea acestora. Dar suntem mândri că încet, încet, acoperim o zonă din ce în ce mai mare, iar calitatea și diversitatea este recunoscută și apreciată de partenerii noștri. Am dezvoltat în această categorie produse cu beneficii reale și apreciate, cu arome și coloranți naturali, cât și clean label.

2. Cofetărie congelată – suntem unul dintre producătorii de cofetărie congelată cu o gamă destul de diversificată și ne putem adapta în funcție de necesitățile clienților. Cu o capacitate medie de producție, suntem axați pe diversitate, iar tehnologia pe care o folosim ne oferă acest avantaj.

3. Ambalare fructe uscate, nuci și semințe – în anul 2018, am început un proiect interesant, o nouă provocare pe partea de ambalare de fructe uscate, nuci și semințe, unde avem peste 50 de materii prime ambalate în peste 5 categorii de ambalaje mici sau mari rezultând o gamă de peste 300 de unități de vânzare, în caserole sau pungi zip look din hârtie kraft, fiind personalizate în funcție de necesitatea clientului.

Revista Brutarul-Cofetarul: Pe lângă industria panificației, în ce industrii v-ați dezvoltat sau doriți să vă dezvoltați în perioada următoare?

Maia Food Distribution:

Sunt atât de multe lucruri de făcut în această industrie, atâtea idei de pus în practică încât nu ne-ar ajunge o viață să le realizăm pe toate. Sperăm să reușim să aducem în piață măcar 10% din ele și să le implementăm eficient.

Revista Brutarul-Cofetarul: Care sunt cele mai mari provocări în zilele acestea pentru companie?

Maia Food Distribution:

Timpul. Timpul este cea mai mare provocare, într-o lume în care totul trebuie să se întâmple ieri și totul este pe fugă. Cealaltă mare provocare sunt oamenii. Lipsa forței de muncă este o foarte mare problemă, atât în general, cât și în această industrie. Suntem nevoiți să importăm forța de muncă din țări mai slab dezvoltate, dar din fericire în decursul anilor am reușit să creăm o echipă unită cu oameni frumoși. O echipă mixtă și valoroasă.

Revista Brutarul-Cofetarul: Ce este cel mai important aspect în afacerea dvs.? Care este potențialul strategic al companiei dvs. și cheia succesului acesteia?

Maia Food Distribution:

Cel mai important aspect în afacerea noastră este capacitatea de a ne adapta la cerințele pieței, acceptarea provocărilor și autodepășirea permanentă, cât și inovația. Suntem constant în dezvoltare, atât din punct de vedere al calității produselor, a certificărilor de calitate, cât și dezvoltarea continuă a tehnologiilor de producție. Nu cred că există o cheie a succesului sau o rețetă a succesului. Consider că atunci când există pasiune, dorință și motivație, cât și ambiție, poți reuși. Foarte multe dintre proiecte le-am făcut împreună sau la cerința partenerilor noștri și suntem foarte recunoscători pentru încrederea acordată. Pe această cale le mulțumesc mult pentru încredere și respectul reciproc. Aș vrea să le mulțumesc și oamenilor din cadrul companiei noastre, oameni care au ajutat la dezvoltarea noastră pas cu pas, cărămidă cu cărămidă, tartă cu tartă – atât celor prezenți, cât și celor care astăzi au o altă cale.

Revista Brutarul-Cofetarul:  Ce planuri aveți pentru Maia Food Distribution în viitorul apropiat? Sunteți axați pe dezvoltarea gamei produselor și pe plan extern?

Maia Food Distribution:

Pasiunea și inovația sunt principiile fundamentale ce ne ghidează în toate planurile de viitor. Atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Dezvoltarea gamei de produse în plan extern este o oportunitate, dar nu o considerăm o prioritate. Avem un distribuitor pe piața externă, consolidăm parteneriatul cu acesta dar prioritatea noastră este piața din România, cel puțin pe termen scurt.

Prin această cale, dorim să mulțumim pentru ocazia acordată și dorim succese și împliniri pentru MAIA FOOD DISTRIBUTION!

maia food