Tehnologii şi… umor în fabricarea pâinii (1)

Lucrarea ce urmează a fi prezentată în articolul de faţă este o ediţie revizuită şi îmbogăţită atât cu text, cât şi cu ilustraţii, iar elaborarea ei a avut ca punct de plecare câteva argumente solide.

Activitatea mea de designer publicitar în cadrul firmei Moara Cibin, Sibiu, parte a grupului Boromir, mi-a oferit printre altele oportunitatea de a-l cunoaşte pe repurtatul Profesor Universitar Mihai Leonte, un nume de excepţie şi datorită unui număr mare de titluri de publicaţii de specialitate cu ajutorul cărora încearcă să formeze specialişti în domeniul panificaţiei, titraţi sau nu, o reactualizare a cunoştinţelor fiind în oricare din cazuri necesară. Din nefericire, tânăra generaţie se dovedeşte a fi tot mai puţin interesată să citească şi cu atât mai puţin să înveţe din cărţi, internetul fiind preferatul, chiar şi atunci când căutarea informaţiei evidenţiază faptul că fără o bază de cunoştinţe solide nu există garanţii privind credibilitatea informaţiilor, în situaţia în care oricine poate posta pe internet orice.

Am făcut apoi o paralelă între nevoia tuturor „învăţăceilor“, fie ei mari sau mici, de a primi informaţii prin intermediul cărţii într-un mod mai relaxat, mai plăcut, lucrările tehnice şi manualele având dezavantajul de a părea adesea constrictive şi neatrăgătoare.

Nu în ultimul rând, am uzat de poziţia mea umilă de consumator tot mai frecvent nemulţumit de calitatea produselor de panificaţie cumpărate, de explicaţia că nu mai avem specialişti în domeniu, că tinerii se îndreaptă spre alte domenii, un brutar, un patiser nu face nici carieră, nici bani mulţi, nu are nici o viaţă „cool“, aflând cu stupoare că poate din cauza acestui cumul de motive o bună parte din pâinea pe care o mâncăm vine congelată din import. Un păcat imens pentru un popor creştin pentru care pâinea are o valoare religioasă, („trupul lui Hristos“), una culturală şi istorică, de-a lungul timpului pâinea devenind un simbol utilizat în Artă şi Literatură pentru a descrie generozitatea, ospitalitatea, sacrificiul, bunăstarea, simplitatea vieţii cu tot ceea ce oferă ea mai bun omului. Deci iată cât este de importantă! Iată în ce constă frumuseţea de a îmbrăţişa meseria de brutar şi patiser!

În această aventură am pornit având sprijinul necondiţionat al Directorului General al S.C. Moara Cibin Sibiu, Dl. Mircea Ureche şi ideea unui personaj-cheie, Brutarul Bob, un individ buclucaş care se prezintă drept „Master-chef între brutari şi patiseri“ şi care abordează procesele de fabricare a pâinii într-un mod original şi amuzant.

„Salut,

Sunt Bob, un master-chef între brutari

şi patiseri

Şi împreună vom porni într-o călătorie

Cu zâmbet presărat printre noţiuni,

tehnologii şi cu păreri,

Astfel încât lectura mai plăcută

o să-ţi fie!

 

Ca-n orice aventură, vom face

câte-un popas,

Un mic răgaz ca să aprofundăm

cele-nvăţate

Şi vom puncta capitolele

pas cu pas,

Glumind cu maximă responsabilitate!“

Coperta – faţă ilustrează în mod amuzant leitmotivul acestei cărţi, un Bob așezat comod la un birou amplasat în mijlocul unui lan bogat de grâu, uluit în faţa unui laptop ce înfățișează o pâine frumoasă, aburindă, al cărei proces de fabricare nu pare să îi fie cunoscut.

Ilustraţiile vin adesea însoţite de explicaţii rimate şi pline de tâlc, pe care cititorul le poate savura cu plăcere, parcurgând apoi cu zâmbetul pe buze şi bună dispoziţie materialul didactic.

Sper din toată inima să se petreacă astfel lucrurile, pentru ca efortul nostru să îşi atingă scopul, pentru ca munca ce presupune fabricarea pâinii să îşi atingă scopul.

Atunci când munceşti cu dăruire şi plăcere şi rodul muncii tale îţi aduce satisfacţii din plin.

În completarea informaţiilor oferite de stimatul Profesor Leonte, am găsit utilă ideea inserării la finalul capitolelor a unor curiozităţi privind ingredientele principale cum ar fi făina, sarea, pâinea chiar, sub titulatura „Ştiaţi că…“, unde, pe lângă rolul acestora în fabricarea pâinii, cititorii vor descoperi contribuţia lor în consolidarea sănătăţii, în armonizarea lor, pentru a obţine gustul şi aroma specifice pâinii de bună calitate. Este şi aceasta o modalitate deosebită prin care putem reconsidera procesul de învăţare, de asimilare a cunoştinţelor, pe lângă extinderea orizontului de cultură generală la noţiuni specifice istoriei pâinii din cele mai vechi timpuri, sub diversele ei forme, la diferite popoare pe glob.

Coperta – spate aduce în atenţie şi un mare eveniment istoric pe care îl aniversăm, fireşte, cu gândul tot la pâine:

”Hora Unirii 2018

Hai să dăm mână cu mână

Şi să facem Pâinea bună

Cu aluatul nostru, frate,

(Nu din alea congelate

De pe-aiurea importate),

Cu făinurile gliei

Şi din grâul României!

De la munte mai la vale

Hai să punem Cereale,

Ar fi bine pentru noi

Să punem şi Păpuşoi,

Barabulele, măi frate,

Rumene, adevărate,

Floarea-soarelui în vară

Creşte peste tot la ţară!

Şi din toate astea, frate,

Facem fără doar şi poate

Sortimente variate

Fără E-uri adăugate!

Suntem binecuvântaţi

Şi putem fi iar bogaţi

De colaborăm cu toţii

Să ne învăţăm nepoţii,

Generaţia de mâine,

Să ştie să facă Pâine!

Şi cu-această moştenire

Să serbăm Marea Unire!”

(continuăm)

 

Autor: Daniela Cinezeanu

 

Republicarea conținutului website-ului www.brutarul.ro este permisă în limita de 400 de caractere, cu precizarea sursei și inserarea unui link spre www.brutarul.ro