TEHNOLOGIE: Materii prime inovative pentru industria de panificaţie (4)

Utilizarea făinii de ghinde în produsele de panificaţie a condus la mărirea termenului de valabilitate.

Citiți articolul anterior AICI.

Materiile prime obţinute din resurse neconvenţionale sunt utilizate în cadrul reţetelor de fabricaţie a unor produse de panificaţie, alături de materiile prime tradiţionale, dar și la fabricarea de înlocuitori pentru anumite produse deficitare. Valorificarea industrială a tuturor surselor potenţiale de materii prime neconvenţionale presupune crearea anumitor condiţii de cultură și investigarea pe mai multe planuri a acestor resurse (toxicitate, proprietăţi psihosenzoriale, costuri etc.).

 2. FĂINA DE GHINDE

Făina de ghinde este obţinută din fructele de Quercus sp. încă din timpuri străvechi prin procedee de uscare, maturare, măcinare, detaninizare și folosită la fabricarea diferitelor produse de panificaţie, băuturi, produse de patiserie-cofetărie, paste făinoase, biscuiţi, ca înlocuitor de cafea etc. De exemplu, utilizarea făinii de ghinde în produsele de panificaţie a condus la mărirea termenului de valabilitate. Compoziţia și valorile nutriţionale pentru această făină sunt prezentate în tabelul de mai jos.

 Compoziţia chimică a făinii de ghinde

(continuăm)

• Text •
Conf. Univ. ec.dr.ing. Adriana DABIJA

Facultatea de Inginerie Alimentară
Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava

Republicarea conținutului website-ului www.brutarul.ro este permisă în limita de 400 de caractere, cu precizarea sursei și inserarea unui link spre www.brutarul.ro.