Soluții împotriva risipei alimentare

La întrebarea “Câtă mâncare se risipește?”, răspunsul este îngrijorător: în România, o treime din alimente sunt pierdute, ceea ce înseamnă 129 kg alimente/an înmulțit cu 19760000 locuitori, rezultă 2549000 tone alimente ca risipă alimentară; în medie, fiecare locuitor irosește singur în gospodărie 353 g alimente/zi.

Risipa alimentară reprezintă totalitatea alimentelor produse pentru consumul uman care se pierd sau sunt aruncate pe traseul parcurs de la locul de producție până în farfurie, ca și exemple: fructele diforme care se elimină, supraproducția, pierderile în timpul transportului, produsele expirate, porții prea mari, resturi în farfurie, părți non – comestibile de la alimente.

Evident, există multe metode prin care se poate evita risipa alimentară precum cumpărături inteligente doar cât este nevoie, depozitare optimă prin care se prelungește perioada de valabilitate a produselor, porționare corectă pentru a servi mâncarea în cantități mai mici, însă cea mai recentă metodă introdusă în magazine este vânzarea unei cutii care conține fructe sau legume coapte cu un preț redus cu până la 50% față de valoarea inițială a produselor.

Conținutul unei cutii are o gamă diversificată de fructe sau legume care au ajuns la gradul de maturitate și trebuie consumate cât mai repede, astfel consumatorii pot profita atât de gust, savoare, cât și de un preț mai redus. Cutiile pot fi confecționate din carton reciclabil, iar produsele din cutie nu sunt ambalate individual, greutatea unei cutii ajungând până la 2 kg.

Scopul acestor cutii este de a combate risipa alimentară și de a promova o alimentație cât mai sănătoasă, dar totodată de a comercializa produse sănătoase care și-au pierdut din atractivitatea vizuală, dar care oferă aceleași caracteristici de gust și calitate. De asemenea, prin aceste cutii, consumatorii învață de a depăși barierele psihologice care împiedică consumul de alimente care nu arată cel mai bine, fiind un exemplu bun practic de consum.