Siropul de glucoză – un element nelipsit în cofetărie

Siropul de glucoză este un ingredient la îndemâna tuturor cofetarilor care prepară fel de fel de prăjituri. Siropul de glucoză este utilizat în mod obișnuit în alimente pentru a îmbunătăți aroma, a înmuia, a adăuga volum și a preveni cristalizarea. Există o multitudine de moduri incredibile de a folosi siropul de glucoză în cofetărie, astfel:

Bezele Marshmallows

Ce putem spune? Perniță moale, pufoasă și irezistibilă. Dacă nu știați că se pot face propriile bezele, atunci vă spunem că glucoza este cel mai bun ameliorator al texturii, nu numai că oprește cristalizarea, ci creează o bezea mai cremoasă și le ajută să le mențină moale timp de câteva zile.

Plăcintă clasică de nuci pecan

Glucoza este înlocuitorul perfect pentru siropul de porumb. În mod clasic, plăcinta este obținută din jumătate de sirop de porumb și jumătate de zahăr pentru a obține o textură moale fără a fi foarte dulce. Acest lucru înseamnă că aroma delicioasă de nuci pecan este prezentă fără prea multă caramelizare.

Batoane granola

Glucoza este unul dintre cei mai buni lianți pentru batoanele granola. Este perfectă pentru a lega toate ingredientele, fără dulceața pe care mierea, zahărul sau alte siropuri o oferă. Deoarece glucoza este doar 74% dulceață din zahăr, este perfectă pentru cei care își preferă batoanele granola cu un conținut de zahăr mai redus.

Înghețată

Moleculele din glucoză opresc cristalizarea celorlalte zaharuri, ceea ce creează acea textură granuloasă pe care o găsim uneori în înghețată. Glucoza nu numai că se obține un rezultat final mai fin și cremos, ci adaugă stabilitate, făcându-o mai rezistentă la topire și înghețare. Un alt avantaj suplimentar este scăderea temperaturii de îngheț ceea ce păstrează înghețata la o consistență plăcută. Pentru un plus de cremozitate, se reduce zahărul cu o jumătate de lingură și se adaugă o lingură de glucoză în plus.

Fudge

Produsul care se topește în gură începe cu glucoză. Adăugarea de glucoză în zahăr și apă atunci când se încălzește la temperaturi ridicate ajută la oprirea recristalizării zahărului la răcire. Fără el, s-ar putea ajunge la un produs granulat și tare.

Ganache

Arma secretă pentru a face ganache de ciocolată neted este glucoza. Ea ajută la crearea aspectului mătăsos și lucios. Glucoza este, de asemenea, secretul unui sos de fudge fierbinte foarte bun. Acesta adaugă calitate bogată devenind topping-ul preferat de înghețată. Nu numai că glucoza este grozavă pentru a face ganache-ul să arate foarte elegant, ci este o salvare pentru acele momente în care ganache-ul se taie.

Fondant

Fondantul se bazează pe cristale mici de zahăr pentru a-l menține moale și flexibil. Glucoza este esențială pentru a preveni ca aceste cristale de zahăr să devină prea mari, astfel încât să se poată obține acel fondant fin și elastic de fiecare dată. Nu numai că se poate folosi glucoză în fondant, ci se poate folosi și ca glazură strălucitoare pentru acoperire. Un mic secret: se poate utiliza alcool și glucoză în raport egal (1:1) periind direct pe suprafața fondantului.

Prăjitură fagure de miere

Fagurele de miere, cu siguranță este gustos.  Există o mulțime de nume diferite și la fel de multe modalități de a-l crea. Fagurele este o rețetă aparent simplă, dar pot apărea foarte multe probleme. Mierea tinde să se ardă, prea mult sirop auriu îl poate face lipicios. Cheia pentru un fagure pufos, crocant, topit în gură este puțină răbdare și puțină glucoză. Adăugarea de glucoză în zahăr și apă ajută la procesul de caramelizare, permițând bazei de caramel să se încălzească și să se rumenească mai uniform, fără a se cristaliza.

Nugat

Problemele pe care le întâmpinați atunci când se obține nugat sunt, de obicei, în timpul procesului de răcire. Acolo intervine glucoza. Glucoza previne formarea de probleme, mai exact cristalizarea, asigurându-se totodată că produsul are textura potrivită, dându-i acel caracter cremos și consistența pentru care este cunoscut.