Seria de evenimente a început pe 9 octombrie cu Conferința Brutarului și Cofetarului, unde specialiștii au discutat despre provocările actuale și soluțiile inovatoare, inclusiv digitalizarea, recrutarea de personal și accesarea fondurilor europene. Printre soluțiile cele mai interesante despre cum influențează automatizarea și inteligența artificială industria panificației, cofetăriei și morăritului s-au numărat:
• Automatizarea afacerilor: roboții pot optimiza procesele repetitive și manuale din producție, crescând eficiența operațiunilor și îmbunătățind productivitatea
• Digitalizarea unităților de producție: soluțiile de centralizare a documentelor și datelor operaționale contribuie la eficientizarea muncii și la reducerea timpului de procesare
• Tehnologii de cântărire automatizate: acestea ajută la eliminarea erorilor umane și asigură o dozare precisă a ingredientelor optimizând producția
• Monitorizarea în timp real a silozurilor: utilizarea senzorilor de temperatură permite monitorizarea condițiilor din silozuri, prevenind accidentele și pierderile economice
• Optimizarea producției: aplicațiile și asistenții digitali ca MaIA ajută la reducerea pierderilor, optimizarea fluxului de lucru și îmbunătățirea comunicării între echipe.
Mai multe detalii despre această temă puteți citi pe paginile 8-9 sau puteți afla participând la expoziția GastroPan 2025.
Seria de evenimente a continuat pe 16-17 octombrie cu un curs special de perfecționare intitulat „Inovație în brutărie și patiserie: tehnici avansate pentru produse fermentate, dospite și prospețime”, unde s-au discutat tendințele globale, păstrarea prospețimii și creșterea duratei de valabilitate a produselor. Pe 21-22 octombrie, am organizat un alt curs de perfecționare intitulat „Maiaua și drojdia în produse de panificație și patiserie: artizanal și modern”, unde participanții au pregătit produse artizanale folosind tehnici tradiționale și moderne.
Seria de evenimente s-a încheiat pe 23 octombrie cu workshop-urile „Produse de patiserie din întreaga lume” și „Produse de panificație fără zahăr adăugat cu conținut redus de carbohidrați”, desfășurate în cadrul Academiei de Pangastro.
Putem spune că alături de alte firme din România am sărbătorit diversitatea și magia pâinii printr-o serie de evenimente de succes, despre care puteți citi la paginile 16-18. Mulțumim tuturor celor care ni s-au alăturat și ne-au ajutat să facem din această sărbătoare un adevărat succes.
Continuăm să ne dedicăm susținerii și promovării excelenței în panificație și cofetărie și așteptăm cu nerăbdare să ne vedem la evenimentele viitoare!
text: JAKAB Boróka
Redactor Şef, Manager Proiect GastroPan