“România are un nivel de producție stabil la principalele cereale de toamnă”

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a participat la evenimentul dedicat Zilei Mondiale pentru Combaterea Deșertificării și Secetei din data de 17 iunie 2022, organizat de Administrația Națională de Meteorologie și a afirmat că România este departe de a se afla într-o situație de apariție a unei crize alimentare.

Domnul ministru a precizat că anul 2020 a fost cel mai secetos an din ultimii 20 de ani, dar totuși agricultura României a reușit să asigure necesarul de consum de grâu la nivel intern, dar și un excedent de două milioane de tone.

Anul 2020 probabil a fost cel mai secetos an din ultimii 20 de ani. Am avut o suprafață de aproape un milion de hectare de teren arabil calamitate sau cu o productivitate extrem de redusă din cauza secetei. Dar cu toate acestea agricultura României a reușit să asigure necesarul de consum de grâu la nivel intern și să realizeze chiar un excedent de aproximativ două milioane de tone, pentru că necesarul nostru de consum intern este situat undeva la 4,5 milioane tone de grâu anual, iar producția realizată în 2020 a fost de 6,5 milioane de tone.”, a precizat Adrian Chesnoiu.

Pe lângă acest lucru, a afirmat că România are un nivel de producție stabil la principalele cereale de toamnă – “Lucrul acesta ne dă, cred eu, liniștea necesară de a înțelege că România este departe de a se afla într-o situație de apariție a unei crize alimentare. Desigur este important ca întotdeauna să ne asigurăm stabilitatea, să fim siguri că nivelul producției este unul stabil și pot să vă asigur că și anul acesta avem un nivel de producție stabil la principalele cereale de toamnă. Acum sigur e important ca până la finalul anului agricol să avem cantități de precipitații, să avem o situație climaterică care să fie îngăduitoare cu fermierii noștri și să nu ne trezim cu fenomene extreme sau accentuate climaterice care să pună în risc această activitate agricolă.”, a spus ministrul Agriculturii.