Roboți industriali pentru industria panificației și cofetăriei

În era tehnologiei avansate, industria cofetăriei se află într-o perioadă de transformare revoluționară.Roboți sofisticați, echipați cu inteligență artificială și capacități precise de automatizare, își fac intrarea în atelierele de cofetărie, promițând să redefinească modul în care sunt create delicatesele.

În acest articol, vom explora diferitele tipuri de roboți utilizați în cofetărie, modul în care aceștia funcționează și beneficiile pe care le aduc, atât cofetarilor, cât și consumatorilor. De la roboți capabili să decoreze prăjituri cu detalii artistice complexe până la cei care automatizează procesele repetitive, descoperim cum tehnologia deschide noi orizonturi în arta dulciurilor.

Ca și sarcină, noul sistem trebuia să reducă necesitatea turelor de noapte și munca manuală monotonă implicată în decorarea unui număr mare de prăjituri. Totodată, era esențial ca măiestria și calitatea produselor să rămână la aceleași standarde înalte ca întotdeauna. Soluția a constat în utilizarea roboților pentru producerea și finisarea popularelor prăjituri elvețiene. Astfel, cu o rază de acțiune și dexteritate asemănătoare unui braț uman, roboții devin un element de neprețuit pentru brutărie și cofetărie, contribuind semnificativ la creșterea productivității și menținerea calității înalte a produselor.

Rolul pe care îl joacă robotul la finisarea prăjiturii este unul modest, dar rațiunea sa de utilizare este un scenariu cu adevărat „clasic”. Acesta execută o operație monotonă și, mai mult, extrem de obositoare.

Există o „mașină de umplere” pentru umplerea trufelor, iar aluaturile sunt amestecate în altă mașină. Toate aceste operații au loc într-un cadru limitat și fără presiune. Dacă în alte domenii industriale roboții sunt utilizați mai ales din motive de calitate, în industria cofetăriei se remarcă: „Acolo unde robotul nu are nicio influență asupra calității, dar ne poate ușura munca și ne poate asista în fluxul de lucru, suntem încântați să îl punem la lucru.”

Implementarea roboților era imperios necesară, astfel dacă se poate combina meșteșugul tradițional cu utilizarea unui robot, dar produsul să rămână în continuare unic, atunci există motive convingătoare pentru automatizare.

Robotul care simplifică procesul prin decorarea prăjiturilor

Cu o rază de acțiune de circa 700 mm şi o sarcină utilă de 5 kg, „el” reprezintă epitomul tehnic al unui braț uman, fiind un ajutor ideal la producția de alimente. Ca toți cofetarii, poartă un șorț alb de protecție. Utilizarea celulei este simplificată, reducându-se la câteva rutine. Unitatea de distribuție, recipientul și furtunurile sunt proiectate natural pentru proprietăți de curățare optime, chiar dacă se produce întotdeauna același produs și nu există pericol de „contaminare” de la alte rețete.

Pe un ecran tactil de mici dimensiuni, operatorul specifică una dintre cele șase dimensiuni ale torței, cu un diametru între 12 și 26 cm. Angajatul umple unitatea de distribuție cu amestecul de alune și meringue, asigură o stivă de tăvi de copt și este gata să apese pe butonul de pornire. În funcție de dimensiunea selectată a torței, într-o tavă de copt pot intra opt sau douăsprezece topping-uri de meringue. Fiecare torță are o bază și un topping de meringue. Utilizând unitatea de distribuție, robotul distribuie amestecul prin mișcări circulare. Ocazional, sunt necesare câteva corec- ții manuale, deoarece amestecul de meringue nu trebuie procesat sub presiune, iar bulele de aer pot duce la erori. După umplerea tăvii de copt, angajatul o scoate din celulă și o introduce în cuptor, unde este coaptă întotdeauna la aceeași temperatură joasă. Apoi, o tavă goală este scoasă din stivă și introdusă în celula robotului.

 

Text: www.fanuc.ro