Recolta anului 2018: provocare majoră pentru sectorul de morărit și panificație

Am încercat să obținem mai multe detalii și puncte de vedere de la asociațiile naționale de profil și companii procesatoare de grâu și cereale, care ne-au vorbit despre situația actuală a cerealelor recoltate în România în acest an.

Recolta de grâu din România și exporturile aduc provocări

Am întrebat pe domnul Aurel Popescu, Președintele ROMPAN despre recolta 2018 – cantitativ, calitativ, oportunități de export, prețuri de vânzare la recoltare, prețuri pentru însilozare și influența rezultatelor obținute asupra pieței cerealelor și sectorului de panificație, în perioada următoare.

După raportările MADR, în anul 2018 s-a obținut o recoltă de peste 8 500 000 tone grâu, cantitate care poate asigura necesarul de consum al României și cu o disponibilitate la export de peste 4 milioane tone.

Din punct de vedere calitativ, datorită condițiilor meteo nefavorabile din perioada recoltării (ploi exact când grâul a ajuns la maturitate și uscare pentru recoltare), peste 60% din cantitățile recoltate și înmagazinate în silozuri și alte spații de depozitare specializate au însușiri de panificație inferioare față de cele din standard. Și aici mă refer la greutatea hectolitrică care a scăzut cu 5-8%, la indicele de cădere mai mic, cantitatea și calitatea glutenului.

Dacă luăm în calcul faptul că imediat după recoltare a și început exportul, tragem concluzia că mari cantități de grâu bun pentru panificație – și nu numai – au luat calea exportului (peste 2,7 milioane tone). Acest lucru înseamnă că pe măsură ce trece timpul și exportul crește, scad cantitățile bune de panificație existente și industria de morărit și implicit cea de panificație vor avea probleme în ceea ce privește calitatea produselor.

În ceea ce privește prețurile practicate și aici s-au întâmplat lucruri spectaculoase. Astfel, dacă la începutul recoltării prețul grâului era de circa 650-680 lei/tonă, acum prețul grâului bun de panificație este de circa 850 lei/tonă cu o creștere de circa 30%.

Datorită creșterii prețului la materia primă (grâu) prețul făinii a început să crească (circa 20%) și cred că în perioada următoare va mai crește proporțional cu ponderea materiei prime în total costuri ale produselor de morărit. Același lucru se va întâmpla sau ar trebui să se întâmple cu prețul la pâine și produse de panificație. Anticipez că prețul grâului bun de panificație va mai crește, într-un ritm mic, dar, va crește. Dacă brutarii nu se adaptează la aceste creșteri substanțiale de prețuri vom asista la închideri de unități, insolvențe sau alte forme negative de existență a firmelor.

Cred că toți morarii de bună credință, care respectă regulile din piață, trebuie să procedeze cu curaj și să lucreze pe principii de eficiență economică.

Ca o concluzie: vom avea un an recoltă foarte dificil, va trebui să ne arătăm măiestria în a face produse de bună calitate și să rezistăm în această piață foarte efervescentă.” – ne-a comunicat Aurel Popescu, Președintele ROMPAN.

 

Producția globală de cereale și comerțul internațional cu grâu 2018/2019

Întrebat despre recolta de grâu din acest an pe plan internațional, exporturile și stocurile, Viorel Marin, Președintele ANAMOB ne-a relatat:

Producția globală de cereale este cea mai mică din ultimii 3 ani. La mijlocul lui septembrie FAO a estimat producția globală de cereale din 2018/2019 la 2.587,5Mt, care reprezintă minimul din ultimii 3 ani. Producția mondială de grâu înregistrează o scădere, datorită condițiilor meteo nefavorabile din China, Australia, Rusia și unele țări din Europa nordică (producția UE este cea mai mică din 2012). Scăderea producției de grâu, orz și sorg este compensată de creșterea producției de porumb. Stocurile, 741,8Mt, sunt la minimul ultimilor 4 ani (cele de grâu sunt de 252,3Mt).

Strategie Grains a redus proiecția comerțului internațional cu grâu la 150,1Mt.

Importul de grâu în Iran a fost redus la 0,2Mt. Importul Turciei s-a redus la 4,5Mt (-1,2Mt), datorită colapsului lirei și restricțiilor la exportul de făină făcută din grâu local. Arabia Saudită a decis să nu mai importe grâu din Canada, datorită conflictului diplomatic; în ultimii ani importurile de grâu din Arabia Saudită au fost din Germania și Polonia, care anul acesta au producții foarte slabe și este posibil să vedem comenzi pentru grâu din SUA.

 

Exportul de grâu din UE a fost revizuit în scădere cu 1Mt, la 18,8Mt, datorită competiției acerbe cu Rusia în următoarele luni și a creșterii competitivității grâului din SUA. Primele date legate de încărcarea vapoarelor în România sugerează o creștere a livrărilor către alte țări UE, lăsând o marjă mai mică pentru exportul pe piețe terțe.”

 

Ce spun procesatorii despre recolta anului 2018 și despre făina din noua recoltă?

Pentru a afla și părerea celor care lucrează direct cu grâul și trebuie să asigure constanța în calitatea făinii livrate către sectorul de panificație, am rugat companiile procesatoare din țară să ne spună cum influențează noua recoltă activitatea din moară și produsele în perioada următoare:

”Condițiile meteorologice din acest an, respectiv căldurile excesive din primăvară urmate de ploi abundente pe toată durata perioadei de recoltare a grâului, au dus la deteriorarea calității acestuia și la un procent de grâu furajer mult mai mare decât în anii precedenți; astfel, ne confruntăm cu foarte multe loturi de grâu cu grad mare de încolțire, ceea ce se traduce prin indici de cădere mici, gluten scăzut și, adesea, lipsit de elasticitate, precum și greutate hectolitrică mică (deci mai puțină făină extrasă din bobul de grâu); în condițiile unui ritm continuu al comenzilor primite, echipa noastră de cercetători a trebuit să se adapteze rapid la noii parametri de intrare; pentru a ne asigura clienții, în special brutari, că nu se vor confrunta cu problema unor aluaturi cu fermentare lentă și a unor produse finite cu volum redus, atât corecțiile enzimatice cât și amestecurile de grâu ce intră în măciniș au fost ajustate. Făinurile 7Spice își păstrează astfel aceeași calitate constantă cu care clienții noștri s-au obișnuit.” – ne-a declarat Amelia Olteanu, Director Național Marketing în cardul firmei 7Spice.

Pe acelaşi subiect al noii recolte, domnul Mihai Vasilescu, Director comercial Farinsan, ne-a spus:

Din multe puncte de vedere recolta actuală de grâu seamănă cu cea din anul anterior: avem două clase de calitate semnificative în funcție de momentul recoltării, înainte și după ploile căzute în intervalul iunie – iulie. În general, valorile medii ale conținutului de gluten umed și a parametrilor care descriu calitatea acestuia sunt cam aceleași. Spre deosebire de anul trecut, avem o prevalență mai mare a grânelor caracterizate de valori ale parametrului cifră de cădere mai mici de 180 secunde (nepanificabil), dar dat fiind nivelul producției raportate nu credem că aceasta va fi o piedică pentru asigurarea unui nivel de calitate corespunzător produselor noastre de bază. Principala noastră problemă rămâne integrarea în prețul produselor finite a creșterilor de preț la materia primă din noua recoltă, dar și a creșterilor cheltuielilor cu energia și combustibilii, pe fondul unei piețe lipsite de elasticitate. Ca și anul trecut preocuparea noastră cea mai importantă ține de asigurarea cu materie primă de calitate, de pe piața autohtonă, pentru susținerea portofoliului nostru de produse profesionale cu destinații speciale (făină pentru produse de patiserie, aluaturi congelate etc.). Găsim foarte greu grâne a căror calitate să se înscrie în standardele proprii pentru aceste produse, dar sperăm ca și anul acesta să reușim să asigurăm necesarul de materie primă din producția de grâu indigenă.

Așadar, în condițiile în care cantitățile de grâu bune de panificație existente sunt scăzute, industria de morărit și implicit cea de panificație se confruntă cu provocări majore, iar producătorii vor avea probleme în ceea ce privește calitatea produselor. Veste bună este însă ca furnizorii de materii prime din România sunt pregătiți să vină în întâmpinarea brutarilor, patiserilor și cofetarilor cu soluții adecvate.

 

Republicarea conținutului website-ului www.brutarul.ro este permisă în limita de 400 de caractere, cu precizarea sursei și inserarea unui link spre www.brutarul.ro