Povestea maielei

Maiaua este o modalitate de a face pâine folosind un proces tradițional de fermentare care există de mai bine de 5000 de ani. A fost uitată timp de 150 ani datorită revoluției industriale și a folosirii drojdiei pe scară largă. Dar maiaua a revenit în atenție și aduce cu sine o poveste minunată pentru consumatori.

Având mai mult de 25 de ani de experiență, Karl de Smedt, manager de comunicare și formare la Puratos, este un adevărat expert în maiele. El explică faptul că ”o maia clasică conține doar trei ingrediente: faină, apă și microorganisme. O pâine cu maia o poți identifica și cu ochii închiși deoarece are un miros mai complex și puternic și un gust mai intens decât o pâine care a fost realizată doar cu drojdie.”

Competențe necesare

”Atunci când am urmat cursurile de formare domeniul brutăriei, nu ni s-a vorbit despre maia. Și aceasta se aplică și altor școli din țări pe care le-am vizitat: un brutar bun nu este neapărat un brutar care face pâine cu maia. Trebuie să deprinzi o serie de competențe pentru a crea o pâine perfectă.”

”Un brutar bun nu este neapărat un brutar care face pâine cu maia.” – Karl De Smedt, Manager de comunicare și formare

O piață care se dezvoltă

Popularitatea în creștere a maielei a adus cu sine noi provocări pentru brutării și supermarket-uri. Pentru a răspunde așteptărilor clienților – calitate perfectă, gust constant și textură după coacere excelentă – a crescut nevoia pentru consultanță de specialitate. Din 1994, am început să producem soluții de calitate înaltă pentru a realiza o pâine cu aromă delicioasă și un gust distinctiv, specific maielei tradiționale. Am provocat piața deoarece suntem o companie inovatoare care își dorește să aducă valoare adăugată clienților săi prin produse diferențiatoare.”

Povestea trebuie spusă mai departe consumatorilor

Produsele care au la bază fermentarea sunt o sursă excelentă de povești. Felul în care realizăm fermentarea, ingredientele pe care le folosim contribuie la construirea narațiunii. ”Pe spatele unei sticle de vin putem citi o poveste despre caracterul și spiritul vinului și despre modul în care este realizat. În cazul pâinii cu maia, putem crea același tip de povești. Trebuie doar să creionăm aceste povești și să le spunem mai departe către consumatorului final. Acesta trebuie să înțeleagă de ce plătește mai mult pentru o pâine cu maia și cum se diferențiază aceste sortimente față de cele fără maia.”

Terroir – Microclimatul

Maiaua conferă pâinii un gust distinctiv. Dar rezultatul va fi diferit în funcție de originea ingredientelor și de locul unde este făcută pâinea. ”Asta face pâine cu maia atât de specială. La acest moment avem 93 tipuri diferite de maiele adunate de peste tot de pe glob în ”librăria de maiele” din Saint-Vith. Unele dintre ele au poate anumite note similare deoarece provin din aceeași regiune. Dar există diferențe foarte mari între maielele din China, Peru, Marea Britanie sau Danemarca.”

Microorganismele locale

“Un factor distinctiv este tipul de făină locală care este folosit. Unele maiele sunt bazate pe făină de grâu, grâu dur, secară sau făină integrală de grâu. De asemenea, microorganismele sau microclimatul diferă de la o zonă geografică la alta. Nu este același lucru să faci brânză în nordul Olandei sau în sudul Italiei: cu siguranță rezultatul va fi diferit deoarece microorganismele sau parametrii de fermentare precum temperatură sau umiditate sunt diferiți și astfel și gustul va fi unul distinct, specific zonei de proveniență.”

 

Acesta este un extras. Citiți articolul complet pe: www.tastetomorrow.com/desmedt

 

Sursă: Taste Tomorrow – Noile reguli ale consumatorilor, Puratos Prod S.R.L.