Pâine de casă cu cartofi, tărâță și zer

Zerul se obține după închegarea laptelui pentru fabricarea brânzeturilor. Este un lichid galben, cu un gust acrișor.

Zerul este un produs ușor accesibil și este bogat, atât din punct de vedere nutrițional, cât și biologic fiind bogat în aminoacizi. În tabelul următor se prezintă compoziția zerului:

Dintre efectele benefice ale zerului se poate aminti: reducerea riscului de cancer, îmbunătățirea sistemului imunitar, reducerea proceselor inflamatorii, creșterea funcției hepatice la cei care sunt suferinzi de hepatită. Din aceste considerente s-a hotărât, ca în pâinea clasică de casă cu cartofi și tărâță, în loc de apă, să se utilizeze zer. Pâinea preparată are masa de 1 kg. Ingredientele utilizate la prepararea pâinii sunt făină albă de grâu, tărâță de grâu, cartofi, maia, zer și sare. Maiaua se prepară din 150 g de făină albă, 70 ml zer, 3 g drojdie. Se omogenizează 400 g de făină albă cu 200 g de tărâță și 200 g de pastă de cartofi, 30 g sare și 300 ml zer. După omogenizare, se adaugă maiaua.
Urmează o frământare lentă timp de 2 minute și o frământare rapidă timp de 4 minute cu un malaxor. În malaxor se efectuează o maturare timp de 30 minute. Operația este urmată de formarea pâinii. Masa aluatului este de 1250 g. Urmează a doua dospire la temperatura de 30-35°C, la o umiditate relativă de 80-90% timp de 1-1,5 ore. Coacerea se efectuează la 240°C timp de 50-55 minute. Valoarea nutrițională a produsului este 276,49 kcal/100 g. Produsul este un produs bogat în proteine, se recomandă mai ales sportivilor, dar este în același timp și un produs sănătos, astfel se recomandă tuturor persoanelor care nu au intoleranță la gluteină sau lactoză.
Se menționează că produsul a fost prezentat de cei doi studenți din cadrul Universității Sapientia la expoziția internațională GastroPan, în data de 18 martie 2023, la Brașov, secțiunea Panificație, Categoria dedicată elevilor și studenților, unde au obținut Premiul de Excelență.