Operă de artă din isomalt

Datorită caracteristicii că se modelează ușor și are o elasticitate ridicată, dar numai în formă caldă, este o materie primă ideală pentru obținerea ornamentelor pentru deserturi, piese mici și simple până la adevărate opere de artă.

Operele de artă din isomalt pot ridica nivelul unui eveniment festiv, astfel clienții dumneavoastră pot avea un ornament inedit la evenimentul lor special. Aceste decoruri pot avea funcții duble: o astfel de operă de artă poate fi un ornament special în cofetăria dumneavoastră și pe lângă acesta poate atrage clienți noi pentru care puteți să oferiți un serviciu în plus.

Isomaltul este un aditiv alimentar cu funcţii multiple. Este un produs natural cu rol de agent antiaglomerant, dar şi agent de îngroşare, emulgator, agent de acoperire (glazurare) şi substanţă – suport pentru alţi aditivi şi îndulcitor. Isomaltul este un poliol care se compune din 50% glucoză, 25% sorbitol şi 25% manitol. Datorită stabilităţii la temperaturi ridicate, acest îndulcitor se foloseşte cu succes în produse tratate termic. Astfel, se poate utiliza în cantităţile prevăzute de reţete în produse de cofetărie, patiserie, brutărie.

În cele ce urmează vă prezentăm etapele obținerii unei statuie ornamentale de floare.

Isomaltul este în formă de cristale de culoare albă care se topesc într-un vas metalic la foc deschis la 180°C. După topire se potrivește culoarea cu colorant alimentar hidrosolubil. De turnat în forme de silicon isomaltul trebuie să fie în formă lichidă și trebuie să aibă minim 120-150°C. Solidificarea isomaltului nu poate fi grăbit prin răcire rapidă (frigider sau congelator). Pentru modelare compoziția trebuie răcită la 60-70°C și în această formă se poate modela manual. Obținerea formelor prin lucru manual se face sub o lampă care menține isomaltul la o temperatură constantă.