Mircea Ureche: M-am adaptat la orice situație și am fost mulțumit și cu mult și cu puțin

Al doilea interviu din seria Portrete îl aduce în ”lumina reflectoarelor” pe Mircea Ureche, asociat în cadrul Boromir și administrator al Morii Cibin.

Demers deloc ușor, nu doar din pricina programului încărcat ci și datorită faptului că domnul Ureche se simte mai comfortabil în spatele cortinei. Ca un antreprenor definit de un profesionalism și etică impecabile, Mircea Ureche lasă rezultatele muncii sale să îl prezinte și reprezinte, cu o modestie și cumpătare greu de găsit în rândul antreprenorilor români.

Ca de fiecare dată, am avut parte de o primire caldă, de bună dispoziție și deschidere necondiționate și, în locul unui interviu tipic, am primit o poveste ce, odată auzită, întregește imaginea omului Mircea Ureche de azi. În rândurile de mai jos este răspunsul la toate întrebările noastre legate de începuturile în business, eșecurile și succesele de la începuturi, secretul succesului și recomandările pentru tinerii antreprenori.

Înainte de a începe să citiți, vă invit să vă deschideți mintea și sufletele pentru o călătorie în timp, care începe când Mircea Ureche avea doar 6 ani și deja intra în prima afacere și se încheie cu omul de azi, care privește înapoi conștient fiind că a avut de învățat din fiecare experiență trăită:

 ”Dacă mă gândesc bine, prima afacere am făcut-o acum 56 de ani, la vârsta de 6 ani: m-am înțeles cu niște ciobani să le păzesc 7 măgari timp de o săptămână, pentru suma de 25 lei. Pentru mine era o sumă imensă la acea vreme: am cumparat o pereche de teniși noi (!) și de-un leu… mi-am luat biscuit. Dacă știam că ajung să lucrez și la biscuiți, îmi păstram leul atunci! A fost o strângere scurtă de mână (fără contract și factură), garantată de către unchiul meu, care era și el cioban. Aveam ceva experiență, căci de vreo doi ani păzeam 3 vaci – doar pe mâncare și cazare – dar experiența mea n-a valorat nici doi bani, căci una-i una și alta-i alta!… O diferență mai mare ca de la Socialism la Capitalism (adică antreprenoriat). Măgarii ăștia alergau toată ziua (așa am îndragit și sportul, ca să vorbim și de pasiuni) și răgeau toată ziua (așa am prins ceva drag de muzică) căci mâncarea lor preferată erau scaieții, ce nu prea se găseau în zona (n-aveam de unde să stiu asta când am făcut înțelegerea). Totuși, am cam scos-o la capat, ba cu fuga, ba cu bâta, ba cu închisul în curtea bunicii, de unde au apărut și problemele. Bunicii aveau în curte vreo 3 pruni și-un zarzăr (corcoduș), iar măgarii, ori de foame, ori să se răzbune pe mine, s-au apucat și au ros scoarța pomilor de în 2 luni s-au uscat toți! Noroc că bunicul nu era mare băutor de țuică și avea alți pomi, în altă parte, altfel pierderea ar fi fost mare.

”Dacă mă gândesc bine, prima afacere am făcut-o acum 56 de ani, la vârsta de 6 ani”

Experiența aceasta mi-a fost totuși de ajutor deoarece, de atunci, am știut să mă feresc de măgari și am avut norocul să nu am parte de ei! Totuși, pe vremurile acelea și la vârsta pe care o aveam, tot trebuia păzit ceva (oi, vaci, boi, gâste…porumbul și cartofii, că veneau mistreții), așa că am continuat cu oile și vacile care, cât de cât, erau mai înțelepte și mai docile; decât măgarii nu decât mine!

Și din această experiență am învățat ceva: ”rău cu rău, dar mai rău fără rău”. Așa că ceva tot trebuia să execut. Așa am ajuns la Liceul de Industria Alimentara – morărit și panificație și, în vacanța de vară trebuia să muncesc ceva, cum le stă bine copiilor de la țară. Am facut din toate câte ceva: plantări de puieți la pădure, degajări, cules de fructe, marcări de pădure, până în anul  III când, odată cu introducerea curentului electric, m-am mai luminat și eu și am zis că ar fi momentul să… (citiți continuarea articolului în ediția lunii iulie a revistei Brutarul-Cofetarul)

 

Pentru comenzi și abonamente, sunați la 0266 219392 sau scrieți-ne la office@brutarul.ro.