Mesajul morarilor și brutarilor din ROMPAN către autorități: opriți concurența neloială!

Lideri ai circa 120 de producători importanți din sectorul de morărit și panificație s-au reunit marți, 26 februarie, la Sinaia în cadrul Adunării Generale ROMPAN, unde au avut prilejul de a-și spune păsurile în fața autorităților din conducerea MADR, ANPC sau ANSVSA. Reapariția evaziunii fiscale, relația cu lanțurile comerciale, problemele etichetării alimentelor, exportul produselor procesate, creșterea costurilor de producție sau reducerea consumului au fost printre subiectele dezbătute.

Probleme din sector: evaziunea, costul energiei sau forța de muncă

ROMPAN a identificat 5 dificultăți principale cu care se confruntă astăzi firmele din morărit și panificație. Lipsa personalului corespunzător și creșterea costurilor pentru angajatori este prima pe listă. Creșterea prețului la energie este un alt factor care îngreunează activitatea din sector, România înregistrând prețuri la energie mai mari decât țări precum Germania, Austria sau Bulgaria. Politica dominantă a lanțurilor de magazine afectează de asemenea profitabilitatea producătorilor, la această problemă adăugându-se evaziunea fiscală sau tendința de scădere a consumului, datorită populației cât și modificării obiceiurilor de consum.

Front comun pentru asociațiile de profil din estul Europei

Pentru că producătorii din panificație din Europa Centrală și de Est se confruntă cu probleme similare, ROMPAN a anunțat că a semnat un Memorandum de Cooperare cu Asociațiile de Panificație din Ungaria, Slovacia, Polonia și Republica Cehă. Scopul comun este adoptarea unei politici unice privind practicile neloiale, valabile în fiecare țară, promovarea practicilor loiale pe lanțul alimentar și cooperarea cu autoritățile pentru adoptarea unei legislații eficiente și a unei poziții corecte a producătorilor din panificație.

Consumul de pâine pe cap de locuitor: 82,2 kg

ROMPAN a realizat, împreună cu institutul de cercetare a pieței GFK, un nou studiu de piață privind produsele de panificație din România, care oferă date privind evoluția volumelor și a prețurilor, preferințele și comportamentul consumatorilor. Conform rezultatelor acestui studiu, în anul 2017 consumul de pâine pe cap de locuitor în România era de 82,2 kg. Comparând această cifră cu datele Institutului Național de Statistică (INS), care indică un consum mediu de 59,6 kg, rezultă faptul că aproape 28% din consumul real de pâine este fie nefiscalizat, fie provine din producția proprie a gospodăriilor.

Citiți numerele următoare ale revistei Brutarul-Cofetarul pentru mai multe detalii, cifre și tendințe care au reieșit din studiul de piață realizat de ROMPAN și GFK.

 

Republicarea conținutului website-ului www.brutarul.ro este permisă în limita de 400 de caractere, cu precizarea sursei și inserarea unui link spre www.brutarul.ro