Instabilitatea pieței grâului în România

Despre acest subiect de actualitate, s-a discutat cu domnul Aurel Popescu, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN) în cadrul expoziției GastroPan 2022, ediția a XIII-a.

Aurel Popescu

președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN)

 

Din cauza contextului global tensionat, există o instabilitate continuă pe piața cerealelor, în special, pe piața grâului. În ultima perioadă, au existat trei impacturi care au dus la această instabilitate: pandemia COVID, criza energetică și războiul dintre Ucraina și Rusia.

Impacturile în piața grâului

Pe perioada pandemiei COVID, sectorial, s-a înregistrat o scădere a producției de 10% din cauza faptului că mulți consumatori au fabricat pâine și alte produse de panificație acasă, dar și din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Pe lângă acestea, au existat cheltuieli suplimentare pentru perioada pandemiei în procesul de dezinfectare a ustensilelor, a utilajelor, a mâinilor, a suprafețelor de lucru care, împreună cu scăderea de 10% a producției, au dus la lucru ineficient cu o valoare aproape de zero a profitului.

Criza energetică s-a manifestat mult mai intens în industria panificației și morăritului ca în alte sectoare din industria alimentară deoarece a coincis și cu creșterea prețului materiei prime. În timp ce în celelalte sectoare, creșterea prețului materiilor prime nu a fost foarte bruscă, în industria panificației și morăritului, s-a înregistrat o creștere dublă, astfel, prețul de la 750 lei/tonă grâu s-a modificat la 1400 lei/tonă grâu. Pe lângă acest lucru, a avut loc și o scumpire a energiei electrice cu 600% și a gazului cu 400% care au dus la înregistrări de costuri foarte mari care nu au putut fi transmise la prețul pâinii în totalitate, fiindcă scumpirile au fost neașteptate și au venit de pe o zi pe alta.

Se aștepta ca prețurile să se aplatizeze cu ajutorul măsurilor guvernamentale de plafonare și compensare la energie electrică, însă, a izbucnit războiul între Ucraina și Rusia. Cele două țări reprezentau aproximativ 30% din exportul mondial al cerealelor, mai ales al grâului, iar acest război a avut o influență majoră asupra prețului grâului. Deoarece cererea foarte mare de grâu s-a desfășurat pe bazinul Mării Negre, în special în portul Constanța (România), s-a majorat prețul grâului de la 1500 lei/tonă grâu la 2000 lei/tonă grâu. Chiar dacă au existat aceste scumpiri, prețul pâinii a rămas în urmă, astfel, s-a lucrat fără eficiență economică.

Cererea este mare, însă puterea este mică

Deoarece situația nu a fost una pozitivă și cererea de grâu era foarte mare, a fost nevoie de demersuri la guvern pentru a securiza cantitățile de grâu pentru pâine și produse de panificație până la noua recoltă. Se consideră că România poate juca un rol important la nivelul Uniunii Europene pentru a compensa pierderea de importuri din Ucraina, în condițiile în care țara noastră este unul dintre principalii exportatori de cereale.

Pe baza celor existente, s-a format un grup de lucru la Ministerul Agriculturii cu reprezentanți din toate sectoarele (producători agricoli, depozitari, comercianți de cereale, procesatori) pentru a urmări stocurile și evoluția exportului de grâu. Rezultatele au început să apară deoarece s-a identificat că România a avut în luna martie un stoc de 1 400 000 tone grâu, iar fără obligații de export, consumul estimativ până la noua recoltă (30 iunie) cu stocul de legătură este de 700 000 tone grâu. Astfel, cu ajutorul acestor calcule estimative, rămân 700 000 tone grâu disponibil pentru export, iar la noua recoltă se preconizează a rămâne cu o cantitate considerabilă de grâu vechi din stocul actual.

 

 

Modificarea prețului pâinii și produselor de panificație

De asemenea, prețul grâului a început să scadă de la 1700-1800 lei/tonă grâu la 1500 lei/tonă grâu, o scădere nesemnificativă pentru prețul produselor finite. Chiar dacă prețul materiei prime a scăzut, prețul pâinii nu crescuse suficient proporțional cu prețul grâului la momentul respectiv, astfel, această scădere actuală duce doar la stabilizarea prețului la pâine și produse de panificație. Deoarece nu se știe ce se va întâmpla în perioada următoare, este prea devreme a vorbi despre prețul grâului nou, respectiv al pâinii, pe o perioadă mai îndelungată.

Pe lângă pandemia COVID, criza energetică și războiul ruso-ucrainean, există teama privind o eventuală secetă care ar putea influența recolta nouă de grâu semănată în toamnă. Dacă nu se înregistrează cantități ridicate de precipitații în următoarea perioadă, atunci există riscul unei secete foarte puternice care va diminua producția viitoare de grâu.