Industria panificației: dezvoltarea liniilor de producție și a lanțului logistic de la materie primă, la clientul final

În sectorul produselor de patiserie și panificație, dimensionarea lanțului logistic se calculează în funcție de capacitatea unităților de producție a materiei prime. Astfel, dacă aceste unități produc atât pentru uz intern cât și pentru vânzare, gestionând și modul de distribuție a materiei prime către client, implementarea unui lanț logistic funcțional este baza succesului în afaceri.

 

 

 

 

 

 

Sistem semi-automat Radio Shuttle pentru depozitare în rafturi

Dacă pe linia de producție există un flux constant, iar numărul de paleți depășește capacitatea de preluare și depozitare, dacă distribuirea materiei prime se realizează pe parcursul zilelor lucrătoare și în intervale de ore foarte bine delimitate, atunci este necesară automatizarea zonelor destinate depozitării / preluării paleților astfel încât marfa pregatită pentru livrare să fie comasată într-un singur loc/client.
Un număr mare de clienți impune o bună delimitare a zonei tampon unde paleții depozitați în vederea încărcării în camioane să reprezinte un stoc minim necesar, raportat la tipul de camion pentru un anumit client, astfel încât expedierea să se realizeze cât mai rapid posibil cu mijloacele de transport din flota proprie sau a clienților.

Automatizarea, o solutie facilă și eficientă

Pornind de la sistemele de depozitare deja existente în unitățile de producție, cea mai utilă soluție o reprezintă sistemul de depozitare semi-automat Radio Shuttle.

Într-un exemplu elocvent, această soluție implementată de STAMH Systems a însemnat o creștere cu 25% a capacității de depozitare pentru unul dintre liderii de top din industria de morărit din România.

Pentru paleții atipici care pleacă cu produse finite dar și cei care vin cu materie primă, zona destinată cross-docking-ului a fost dotată cu o platformă mezanin open-space cu un etaj, sub care se pot depozita acești paleți. Eficiența soluției este dată de posibilitatea susținerii unui sistem radioshuttle cu 3 nivele pentru o depozitare compactă a mărfurilor, pe această platformă, îmbinând depozitarea de produse agabaritice de la nivelul solului cu depozitarea compactă, specifică sistemului radioshuttle amplasat deasupra.

Platformă mezanin cu depozitare de produse agabaritice la nivelul solului

Sistemul radioshuttle oferit de STAMH permite și manipularea paleților care au marfa dispusă atipic. În funcție de cât de mult depășește marfa laturile paletului, numărul de paleți depozitați poate varia. Un alt plus al sistemului radioshuttle este posibilitatea de a manipula atât paleți de 1200×1200 cât și de 800×1200.

STAMH Systems a implementat și în depozite frigorifice sisteme radioshuttle, de regulă în zona de lapte, cu interval de -40C până la +40C.

Productivitate maximă în aplicații cu rotație mică a stocurilor

Acolo unde nu există nevoia de a expedia foarte rapid marfa către client, cele mai potrivite sisteme de depozitare sunt cele tip Drive-In. Pentru această soluție există două variante de manipulare a mărfurilor: cu ajutorul echipamentelor de manipulat (care pot prelua maxim 200 de paleți/schimb/operator) sau cu ajutorul echipamentelor radioshuttle (caz în care, doar două astfel de echipamente pot ridica productivitatea la 500-600 de paleți/schimb, cu un singur operator).

Drive-In sunt sistemele care se pretează și pentru aplicațiile cu stoc buffer, întâlnite în majoritatea fabricilor de zahăr, acolo unde capacitatea de producție nu este foarte mare, produsul finit poate fi depozitat pe termen îndelungat sau clienții finali au un consum constant, dar foarte lent.
Fie că vorbim de făină, zahăr, lapte, apă, etc, toate aplicațiile unităților de producție a materiei prime necesare industriei panificației sunt acoperite de STAMH Systems. Diferențele constau în numărul de nivele de depozitare sau tipul de aplicatie: FIFO, FILO, adâncime sau număr de paleți.

Drive-In: sistem proiectat pentru depozitarea produselor omogene, cu viteza mica de miscare si un numar mare de paleti pe referinta (SKU)

Despre STAMH Systems

STAMH Systems este parte a STAMH Group, un lanț internațional de companii care operează în Bulgaria, Grecia, România, Rusia, Italia, Republica Macedonia și Republica Serbia. Prezenți pe piața globală de peste 20 de ani, STAMH Group oferă cele mai avansate soluții de depozitare și tehnologii inovatoare pentru maximum de rentabilitate.

În România, STAMH Systems deține o experiență de peste 6 ani și un portofoliu de peste 300 de clienți din industria auto, alimentară, farmaceutică, IT, comerț electronic, retail, logistică și cosmetice.

Pentru mai multe exemple video, puteti vizita site-ul nostru aici sau ne puteti contacta cu incredere la office.ro@stamh.com sau la telefon: 0791.678.264.