Începem cu niște visuri și timpul schimbă totul

Revista Brutarul-Cofetarul are onoarea de a lua interviu cu oameni specialiști din industria panificației, patiseriei și cofetăriei, recunoscuți la nivel național și internațional. Așadar, continuăm seria de interviuri cu dna. Carmela Dragomir, maestru cofetar și fondatoarea brandurilor Delice și Dulcelle.

Carmela Dragomir: În primul rând, Carmela Dragomir este mamă, soție și omul care a creat marea familie a cofetăriilor Delice. Sunt omul pe care Dumnezeu l-a binecuvântat cu o fată minunată și o familie mare, familia Delice, dar și cu un dar de a da gust prăjiturilor și de a lupta pentru visele ei.

Revista Brutarul-Cofetarul: Ce etape a trebuit să parcurgeți pentru a ajunge acolo unde sunteți astăzi?

C.D.: Fiecare din noi ne transformăm în fiecare zi datorită experiențelor, datorită faptului că totul este în permanentă schimbare și noi suntem într-o permanentă transformare. Începem cu niște visuri, cu anumite idei și timpul schimbă totul. Așa am început și eu cu o viziune mult mai mică, dar piața, într-o oarecare măsură, ne-a cerut să creștem, să ne mărim familia de cofetari, de puncte de lucru si de produse. Mi-a plăcut să fiu cu un pas înaintea clienților, mai exact, să nu ofer clienților ceea ce ei știu deja, ci să le ofer mai mult decât și-ar imagina că se poate. Cu acest gând, am urmat foarte multe cursuri, traininguri la foarte multe academii în Germania, Italia, Franța și Spania, fiind ca un burete și strângând foarte multe informații și tehnici de lucru. Prin acest mod, mi-am educat gustul din ce în ce mai mult și am înțeles că întotdeauna trebuie să oferi, nu ceea ce îți place ție, ci ceea ce îi place omului din fața ta. Mă bucuram ca un copil mic atunci când vedeam că un client gustă și este încântat de produsul propus de mine. M-am străduit pentru fiecare client, care ulterior mi-a devenit și prieten, să-i personalizez evenimentul, iar datorită feedback-ului dat pentru produsele create, au apărut foarte multe produse speciale în cofetăriile Delice.

Revista Brutarul-Cofetarul: Ce v-a motivat și inspirat să lucrați ca și cofetar?

C.D.: Nu îmi este foarte greu să spun ceea ce m-a motivat pe mine. M-a motivat fata mea, oamenii de lângă mine și amintirea bunicii mele. Și acum cei care își amintesc de bunica mea, știu că avea tot timpul ceva bun în cuptorul de la sobă. Și cumva am furat din ceea ce ea plămădea în fiecare zi și l-am transformat ulterior într-un business de succes.

Revista Brutarul-Cofetarul: Care sunt realizările profesionale cele mai mari?

C.D.: Cea mai mare realizare profesională este faptul că am dat această meserie mai departe și am format niște cofetari de excepție de care sunt mândră pentru că ei sunt mâinile mele viitoare. Cu ei am plecat la concursuri, lângă ei am câștigat medalii de aur, am format echipe și am câștigat medalii de aur și ei vor duce mai departe acest nume.

Dragomir

 

Revista Brutarul-Cofetarul: Care au fost și sunt provocările zilelor de azi pentru un cofetar?

C.D.: Pentru noi, provocări sunt zilnic și sunt provocări diferite. Fiecare dintre noi ajungem la un moment dat într-o zonă de confort care ne convine, suntem liniștiți, iar provocarea este să ieși din această zonă de confort și să începi ceva nou diferit. Cofetăria în România a evoluat foarte mult și acest lucru denotă faptul că aproape toți am acceptat aceste provocări de a ne schimba, de a fi mai buni, de a fi mai creativi, de a renunța la modul vechi, de a lucra și de a accepta sisteme și tehnici noi.

Dragomir
Revista Brutarul-Cofetarul: Cum vedeți evoluția industriei cofetăriei – în trecut, acum, viitor?

C.D.: Dacă luai în mână un rețetar din anul 1963, ți se părea destul de complex și complicat, dar în realitate era mult mai simplu. Însă, în prezent, se cer torturi destul de complexe, decorate, prăjituri sofisticate, mult mai multe texturi și combinații, ceea ce înseamnă manoperă din ce în ce mai mare. De multe ori mi-am pus întrebarea dacă cei care privesc acele lucruri care noi le facem ca și cofetari, știu cât timp, pasiune și suflet se pun în acele bucățele delicate și frumos decorate. Iar ceea ce cred că se va întâmpla în viitor este foarte simplu, pentru că deja schimbarea a început. Foarte mulți vor cumpăra mașini, roboți, care vor fierbe cremele automat, vor turna prăjiturile automat, vor umple automatizat pentru că acest lucru urmează. Probabil foarte puțini își vor permite să mai lucreze artizanal, iar costurile vor fi destul de mari pentru ei.

Revista Brutarul-Cofetarul: Cum se caracterizează produsele comercializate de dvs., care sunt cele mai importante aspecte pe care le îndepliniți la obținerea produselor?

C.D.: În primul rând trebuie să te gândești că ceea ce oferi vei primi și tu. Și atunci produsele au fost exact așa cum mi-ar fi plăcut să le primesc eu, mai exact de calitate. Am investit de fiecare dată în materii prime foarte bune, am reușit să achiziționăm ciocolata direct din Belgia și fiecare ingredient în parte este ales cu atenție. Am fost prezentă la toate târgurile de materii prime și utilaje căutând întotdeauna produsul cel mai bun pentru că se știe că o materie primă foarte bună și cu o tehnică la fel de bună se obține un produs pe măsură.

Revista Brutarul-Cofetarul: Pralina campioană mondială – ce ne puteți spune despre acest premiu?

C.D.: Pralina – de fapt au fost două praline. Am participat la trofeul mondial de ciocolaterie și gelaterie patiserie din Milano în anul 2019 și am reușit să formăm o echipă pentru concursul de la Milano și să realizăm trei piese artistice, patru torturi moderne, două tipuri de praline și 25 de monoporții de înghețată. Toate aceste elemente au fost realizate într-un timp de șapte ore și jumătate. Datorită faptului că ne-am pregătit patru luni pentru acest trofeu, am terminat cu 20 de minute mai devreme decât timpul dat și am câștigat cea mai bună echipă din lume și cea mai bună pralină din lume. Am avut cele mai mari puncte la gust, dar din păcate în timpul concursului datorită vitezei cu care s-a lucrat, una din piesele noastre s-a spart și nu am reușit să mai urcăm pe podium, deși făceam parte din echipele preferate și propuse pentru podium. Cele două praline prezentate de noi și câștigătoare au fost:
• jeleu de cătină, ganache de ciocolată cu lapte și neagră (cu infuzie de șofran, scorțișoară și anason stelat), praline de nuci
• ganache de ciocolată neagră cu infuzie de coajă de portocală și praline de alune cu piper roz.

Juriu

Revista Brutarul-Cofetarul: Care este mesajul dvs. pentru bprofesioniștii din domeniu?

C.D.: Mesajul meu pentru profesioniștii din domeniu este să păstreze ritmul cu care au început pentru că evoluția în domeniul cofetăriei în România a fost fantastică. De asemenea, doresc să fiu alături de fata mea, să-i dau din experiența mea pentru că are talent și să creionăm împreună pentru viitorul companiei.

Prin această cale, dorim să mulțumim pentru ocazia acordată și dorim succese și împliniri în ceea ce urmează!

text: ing. Claudia POPA

 

 

Brutarul CofetarulGastromediaGastroPan