Importanța și avantajele digitalizării în industria panificației (6)

Digitalizarea brutăriilor cu sisteme software personalizate reprezintă nu doar o tendință, ci o mișcare strategică către excelență în procesul tehnologic, dezvoltare durabilă, sustenabilitate și siguranță alimentară.

În lumea industriei de pâine și produse de panificație, acuratețea este primordială. Digitalizarea procesului tehnologic elimină riscul erorilor de introducere manuală a datelor, asigurând că informațiile despre ingrediente, procese și loturile de produse sunt capturate cu acuratețe. Această precizie îmbunătățește controlul calității și reduce șansele de retragere a produselor din cauza defectelor realizate în procesul de producție. Avantajele digitalizării pentru brutăriile mici și mijlocii – ce au pornit, inițial, ca afacere de familie sunt de amploare. De la precizie și accesibilitate, în timp real, până la conformitate și sustenabilitate, aceste soluții digitale permit brutăriilor să opereze mai eficient, să ia decizii informate și să mențină cele mai înalte standarde de calitate. În cele ce urmează, ne vom uita la cele mai importante beneficii pe care digitalizarea le aduce brutăriilor și proprietarilor de produse de panificație, din momentul în care renunță la foaie si pix în procesul tehnologic.

Prin înlocuirea notițelor în format fizic (hârtie) cu soluții digitalizate, proprietarii de brutării beneficiază de nenumărate avantaje, precum: asigurarea conformităţii și a trasabilităţii produselor din pâine și panificaţie, siguranţă alimentară, centralizarea și arhivarea reţetelor și a comenzilor, acurateţea datelor, durabilitatea și sustenabilitatea afacerii, a mediului de muncă, dar și a mediului înconjurător. Trasabilitatea este o piatră de temelie a siguranței alimentare. Cu un sistem de trasabilitate digitalizat, călătoria fiecărui ingredient este documentată digital, facilitând urmărirea și rechemarea produselor, dacă este necesar. Acest lucru nu numai că ajută brutarii artizani să respecte reglementările, ci încurajează și încrederea consumatorilor în produsul plămădit, demonstrând transparenţă și responsabilitate socială. Colaborarea între muncitori și brutari este crucială pentru un proces de producție fără probleme. Astfel că, digitalizarea facilitează partajarea și comunicarea fără probleme a informațiilor. Toți cei implicați în ciclul de producție pot accesa aceleași date actualizate, reducând neînțelegerile și comunicarea greșită. Într-o industrie cu ritm rapid, datele în timp real sunt de neprețuit.

Înregistrările digitalizate oferă acces imediat la informații critice de-a lungul întregului ciclu de producție. De la aprovizionarea stocului cu materii prime până la urmărirea trasabilității produselor, proprietarii de afaceri pot lua decizii informate și bine documentate direct de la fața locului, ceea ce duce la un timp mai rapid de răspuns și la creșterea eficienței în fluxul de producție. De asemenea, industria de panificație este supusă unor reglementări stricte, iar menținerea conformităţii nu este negociabilă. Digitalizarea fluxului din producție simplifică procesul de aderare la standarde importante de calitate precum: etichetarea alergenilor, informații nutriționale și protocoale de siguranță. Captarea automată a datelor asigură îndeplinirea consecventă a tuturor cerințelor de reglementare. Nu putem să neglijăm faptul că gestionarea documentelor (listă ingrediente, stoc, rețete, comenzi etc.) pe hârtie poate fi, atât predispusă greșelilor, cât și consumatoare de timp și de resursă umană.

Digitalizarea elimină necesitatea evidenţei manuale, eliberând resurse valoroase. Acest timp și efort pot fi redirecționate către sarcini mai importante cum ar fi asigurarea calității și îmbunătățirea proceselor, inovarea rețetelor și dezvoltarea afacerii. Înregistrările pe hârtie sunt supuse, totodată, unui risc de deteriorare, pierdere sau furt. Cu ajutorul digitalizării, toate datele din brutărie și din producție sunt stocate în siguranță, în format digital, minimizând riscul de pierdere. În cazul unui dezastru, cum ar fi un cutremur, incendiu sau o inundație, informațiile vitale rămân în siguranță, asigurând continuitatea afacerii. O soluție digitală care să te ajute să obții beneficiile mai sus menționate este și aplicația software – Brutarium. Afacerea ta va fi cunoscută de clienții tăi ca fiind sustenabilă și durabilă întrucât elimini hârțogăria inutilă, oferi clienților un traseu al ingredientelor și controlezi risipa alimentară știind exact câtă materie primă folosești pentru fiecare șarjă.

Brutarul Digital controlează și monitorizează 24/7: fluxul comenzilor, dozarea ingredientelor și pașii realizați de brutari. De asemenea, prin integrarea aplicației cu cântarul din brutărie pierderile scad cu până la 90%, încă din prima lună. În concluzie, observăm că digitalizarea în industria panificației nu numai că aduce nenumărate beneficii proprietarilor de brutării, ci este și o soluție sustenabilă deoarece reduce consumul de hârtie, scade cererea de resurse imprimate și contribuie la protejarea mediului înconjurător. (continuare în numărul următor)

Text: Doriana-Victoria Iacob, Brutarium

Brutarul CofetarulGastromediaGastroPanPanGastRo