Importanța și avantajele digitalizării în industria panificației (5)

Transformarea digitală devine un indicator important al sustenabilității și siguranței alimentare pentru brutăriile care urmăresc o monitorizare sănătoasă a trasabilității ingredientelor și o dezvoltare eficientă a procesului tehnologic.

Consumul mare de pâine albă, în rândul populației majoritare, datorat nivelului de trai tot mai scăzut și tendința noilor generații de a consuma tot mai frecvent pâine și produse de panificație și din alte cereale decât grâul, plasează industria de fabricare a pâinii în topul preferințelor românilor. Conform Institutului Național de Statistică fabricarea pâinii reprezintă, în continuare, cea mai mare piață din industria alimentară românească. În acest context socio-economic se preconizează că piața consumatorilor va crește de la an la an, indiferent de prețul de la raft, iar industria de panificație trebuie să fie pregătită pentru noul val de cereri.

Însă pe lângă toate aceste tendințe, industria de panificație trebuie să gestioneze și disponibilitatea și trasabilitatea ingredientelor, distribuția produselor, bugetul – în urma creșterii prețurilor la materiile prime și întreținere și, nu în ultimul rând, să se asigure că are un flux constant de comenzi în producție. În următoarea perioadă brutarii vor trebui să acorde o atenție deosebită comportamentului consumatorului, întrucât clientul pune, mai mult ca oricând, accent pe raportul calitate-preț. Oamenii își doresc un produs care să aibă textură și gust autentic tradițional, care să se integreze în orice dietă și, să fie în continuare, o sursă sănătoasă de nutrienți și vitamine. De asemenea, produsul trebuie să fie obținut din ingrediente de calitate, prin mijloace sustenabile, prietenoase cu mediul înconjurător realizate într-un mediu de producție care respectă toate normele de siguranță alimentară și garantează calitatea produsului finit.

brutarium

Cu atâtea provocări nu e de mirare că este de așteptat, din partea industriei de panificație, să adopte tehnologii în fluxul de producție și să își digitalizeze procesele. Vestea bună e că, față de anii anteriori, la nivel local, există o preocupare tot mai mare de a inova și a crea soluții digitale software care să optimizeze fluxul din brutărie și să aducă predictibilitate afacerii. Una dintre soluții este și Brutarul Digital – Brutarium.

Brutarium te ajută să îți diferențiezi propriul produs finit în fața celor existente, întrucât îți oferă oportunitatea de a satisface așteptările consumatorilor finali, privind transparența și siguranța ingredientelor. Vei putea să inovezi noi produse și să reacționezi sănătos la concurență, dezvoltând o afacere sustenabilă și durabilă prin accelerarea unui proces tehnologic sigur și prietenos cu mediul înconjurător. Avantajele principale ale digitalizării cu ajutorul aplicației sunt reducerea cheltuielilor cu forța de muncă și extinderea afacerii într-un timp relativ scurt, monitorizând și controlând întreaga brutărie de oriunde și oricând.

Digitalizarea și automatizarea devin astfel, procese indispensabile pentru brutării în noul context economic. Pâinea reprezintă rodul cel mai firesc al pământului, iar breasla brutarilor poate folosi digitalizarea pentru a duce mai departe tradiția plămăditului în noua era a consumerismului. Scăderea și chiar eliminarea risipei de materii prime este acum posibilă și trebuie să devină un scop în producerea pâinii noastre cea de toate zilele, dacă ne dorim o afacere durabilă și sustenabilă.

Întâlnită în toate popoarele, având o simbolistică puternică, pâinea a fost și este un produs universal. Pe lângă faptul că este un produs de subzistență și un aliment de bază indispensabil în dieta oricărui om de pe acest pământ, indiferent de statusul social pe care-l deține în societate, pâinea încă reprezintă un simbol al trudei, al muncii, al credinței și al sfințeniei. Cu atâtea semnificații merită să aibă o zi dedicată. Astfel, ziua 16 a lunii octombrie este ziua ei. Ziua Internațională a Pâinii este sărbătorită în paralel cu Ziua Internațională a Alimentației, iar mesajul principal transmis de aceste două evenimente este combaterea foametei și a malnutriției la nivel global și reducerea risipei alimentare.

Ziua de 16 Octombrie este ziua în care putem fi recunoscători pentru ceea ce avem și putem oferi celor flămânzi o pâine caldă, drept omagiu. Este ziua perfectă prin care poți începe să lupți pentru combaterea risipei alimentare și altfel – alegând cele mai potrivite soluții software integrate pentru brutăria ta. Echipa Brutarium apreciază munca brutarilor artizani și înțelege că drumul bobului de grâu până a ajunge pâine este presărat cu multe greutăți, rugăciune și muncă. Pâinea este simbolul dăruirii, iar ziua dedicată ei ne reamintește că, dacă am reuși combaterea risipei alimentare, fiecare om ar avea o pâine de pus pe masă. Digitalizarea reușește să facă acest lucru. Astfel, începând cu luna octombrie și până în luna decembrie 2023, susținem brutăriile care doresc să intre în lupta împotriva risipei alimentare și oferim șansa de a testa aplicația Brutarium achitând doar costurile cu aparatura. (continuare în numărul următor)
Sorin Sabău
0722580538

 

Brutarul CofetarulGastromediaGastropan