FAO: indicele preţurilor produselor alimentare – creștere pentru a treia lună consecutiv

Indicele FAO pentru prețul alimentelor a înregistrat 179,1 puncte în luna iulie, aceasta fiind cea mai mare valoare din ianuarie 2015.

Prețurile globale la alimente au crescut pentru a treia lună consecutiv, indicele FAO la categoriile cereale, zahăr și produsele lactate au crescut, în timp ce indicele FAO pentru prețurile la carne a rămas constant, iar la categoria uleiurilor vegetale indicele FAO a scăzut.

Indicele FAO pentru prețurile la cereale a crescut cu 5,1% în luna iulie. Indicele a crescut în mod constant în ultimele trei luni, fiind susținut de cotaţiile mai mari la grâu și orez. Preţurile la grâu au crescut cel mai mult în iulie, din cauza condițiilor meteorologice calde și uscate, nefavorabile pentru culturile de grâu de primăvară din America de Nord. Prețul global al orezului a crescut, în timp ce prețurile la porumb au rămas în mare parte constante.

Prețurile mondiale la categoria uleiurilor vegetale au scăzut, cu o scădere de 1,1% față de iunie indicele FAO pentru preţurile la uleiurile vegetale a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat din luna august 2016.

La categoria produselor lactate indicele FAO arată o creștere cu 3,6 la sută în luna iulie, susținut de prețurile mai ridicate la unt, brânză și laptele praf integral. Disponibilul de export mai redus a împins prețurile la unt spre un nou record în luna iulie, crescând și mai tare discrepanța dintre cotațiile la unt și alte produse lactate.

În iulie, indicele FAO pentru prețurile la carne a rămas constant față de luna iunie. O creștere a prețurilor internaționale la carnea de ovine în luna iulie a fost compensată de reducerea prețurilor cărnii de bovine, porcine și păsări de curte.

Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a crescut cu 5,2% în luna iulie față de iunie, marcând prima creștere lunară de la începutul anului. Această revenire a valorii zahărului se datorează mai ales aprecierii puternice a monedei.

Citiți mai multe detalii pe www.fao.org