Din ciclu: „Logica lu’ Ureche”

Câteva gânduri despre coronavirus: cel mai important Eveniment de la Potopul lui Noe!

Autor: Mircea Ureche, BOROMIR

 

Mă tot gândeam când am împlinit 50 de ani (acum vreo 15…!) că în lume (mai ales în Europa ) a fost o perioadă destul de lungă fără Evenimente mari ale Istoriei (e adevărat că nu știu eu prea multă Istorie…) … aproape 70 de ani (la vremea aceea … vreo 80 acum) perioadă în care lumea s-a dezvoltat într-un ritm amețitor (tehnică, drumuri, turism, căi de transport și acces, logistică, IT….”fără număr, fără număr”).

Mă gândeam la vremea aceea ca în 50 de ani pe care i-am trăit, lucrurile s-au schimbat cât nu s-au schimbat în ultimii 2000 de ani și-mi doream să mai trăiesc încă 50 de ani să văd, cu ochii mei, ce se mai poate întâmpla! … (Tatăl meu e la 99 așa că nu exagerez cu nimic…! 😊 )

Mă mai gândeam că de fiecare dată, după un Eveniment extrem (calamități naturale, boli în masă, Războaie …) lumea și-a revenit, a reînceput să clădească, s-a dezvoltat și a urmat o perioadă liniștită…! Așa ca povesteam, cu mulți prieteni de-ai mei, că totuși trebuie să se mai întâmple ceva pentru a mai liniști lumea, a le da iar ceva de refăcut și o altă perioadă de liniște…! Lumea devenise extrem de agitată, câteodată revoltată și, deși aveau de toate … de la ultima tehnologie până la ultimul moft …, parcă erau tot mai nemulțumiți și căile pe care mergeau, parcă tot mai încurcate!

Spuneam deseori că trebuie să vină ceva (vreun război, vreo calamitate naturală, vreo modificare majoră în Univers…) habar nu aveam ce! … dar la ceea ce se întâmplă azi n-aș fi ales nici dintr-o mie de variante…!

Mulți au vorbit de viruși dar cum va reacționa lumea nu cred că și-ar fi închipuit cineva, eu în niciun caz…!

Probabil c-ar putea fi numit și „Al treilea război Mondial” dar deși toată lumea s-a pregătit de război (nici nu cred că aș ști să citesc cifrele alocate pentru pregătiri…!) e un război total atipic: nu sânt inamici (într-un război sânt cel puțin două părți) iar muniția este panică…!

Spuneam că este cel mai important Eveniment de la Potopul lui Noe nu prin natura cauzei cât prin natura efectelor; aș enumeră câteva:

  • Marii conducători ai națiunilor implicate luptau pentru glorie, mândrie și preamărire! Acum marii conducători ai lumii nu știu încotro să privească, se fac mici și se izolează!
  • În principal scopul lor era să-și mărească teritoriile, acum nu știu cum să le micșoreze și să le închidă.
  • Aproape tot ce s-a dezvoltat în ultimii 50 de ani (inclusiv pentru război)  acum stau nefolosite: tancuri, avioane, submarine, portavioane, aeroporturi, armament, căi ferate, baze militare … n-ar trebui să ne întrebăm  (acum) de ce le-au făcut? … oare vor trage vreo concluzie?!
  • Nu-ți vine să crezi (cel puțin mie nu mi-a trecut prin minte) cât de repede s-au golit hotelurile, restaurantele, plajele, barurile, cafenelele … de parcă au fost goale dintotdeauna!
  • Nici nu-ți vine să crezi: morile merg toate la supra-capacitate … nu s-a mai întâmplat de vreo 25 de ani…! 😊
  • Fiecare mai poate enumera 1-2 efecte … eu m-aș opri aici (căci s-ar putea să se mai întâmple multe de azi încolo) dar aș completa cu vorba care circulă printre noi:

„Părinții și bunicii noștri erau trimiși la Război … noi suntem trimiși să stăm pe fotolii”… știți care este paradoxul? Tot noi suntem cei nemulțumiți! … dac-ar ști bunicii noștri…!? 😊

Eu las gândurile în așteptare … dar poate vă dă de gândit…!