De știut despre cafea

„Cafeaua este astfel pregătită încât îi face pe cei care o beau spirituali; nu există nimeni care la ieșirea din cafenea, după câteva cești, să nu se creadă mai deștept și mai sigur pe sine decât era când intrase.”, a afirmat Charles de Secondat Montesquieu.

Între afacerile din industria HoReCa, deschiderea unei cafenele este un business în trend, considerat de mulți antreprenori o oportunitate de a face profit relativ repede. Cafeaua este o băutură care câștigă în popularitate, iar pandemia de coronavirus, cu toate restricțiile care au avut loc, nu a încetinit această tendință. Cât de profitabilă este o cafenea în 2022? Trendurile anului în acest domeniu sunt cel puțin interesante. Pune-te la curent cu ele, echipează-ți cafeneaua cu percolatoare și aparate de cafea performante și surprinde-ți clienții prin ideile inovatoare din domeniu și servire ireproșabilă, iar succesul nu va întârzia să apară.

Cafeaua este esențială pentru mulți oameni fiind uneori indispensabilă pentru ei datorită gustului, aromei, dar și beneficiilor aduse de cafea. Consumul de cafea ajută la trezirea cât mai repede și mai bine a omului fiind câteodată și un motiv pentru întâlniri, discuții între oameni. Însă, ce nu știm este faptul că primele cafenele au început a fi deschise în jurul anului 1550, în Istanbul, apoi numărul lor a crescut într-un ritm destul de rapid. Acestea erau puncte de întâlnire ale turcilor, locuri în care bărbații se întâlneau pentru a discuta și a ieși din cotidian.

Se cunosc aproape 80 de soiuri de cafea, din care se cultivă în scopuri industriale următoarele două tipuri de cafea: cafeaua Arabica și cafeaua Robusta.

Cafeaua Robusta

Cafeaua Robusta, originară din bazinul Congo, crește mai rapid și este mult rezistentă acolo unde climatul nu este favorabil cafelei Arabice. Se cultivă intens în Africa, India și Indonezia. Cafeaua Robusta, spre deosebire de cafeaua Arabica, care este pretențioasă la condițiile climatice, se adaptează ușor climatului sever, este rezistentă la boli și dăunători.

Cafeaua arabica

Cafeaua Arabica, originară din Africa, mai precis din Abisinia, este cea mai apreciată și mai răspândită specie de cafea. Se cultivă mai ales în America Latină, dar și în Africa, de fapt ea este cea mai cultivată specie și este deosebit de prețuită pentru boabele sale de calitate superioară de forma alungită și culoare verzuie-albăstruie.

Cafeaua cu tărie medie este obținută în exclusivitate din varietăți ale soiului Arabica, provenite din America Centrală și de Sud, Kenya, Tanzania, Etiopia. Excepție face Brazilia, întrucât varietățile de Arabica braziliene au o aromă mai puțin rafinată.
Dar detalii despre echipamentele/utilajele, ustensilele și materialele necesare pentru o cafenea, cât de profitabilă este o cafenea și de ce este o afacere profitabilă în anul 2022, aflăm în următoarele rânduri.

Cât de profitabilă este o cafenea

Deși consumul de cafea în România este relativ scăzut în comparație cu țări precum Germania sau Italia, tendința actuală este ascendentă în ultimele poziții din UE. Consumul de cafea a crescut în timpul pandemiei, iar tendința rămâne neschimbată. Românii sunt din ce în ce mai dornici să guste noi soiuri de cafea și sunt interesați de cafeaua din surse durabile. Deschiderea unei cafenele poate fi o idee grozavă de afaceri, mai ales dacă intri pe piață cu o noutate, iar în funcție de valoarea investiției pe care o poți face, poți deschide o cafenea unde poți servi clienții dine-in sau o cafenea care oferă cafea la pachet.

Cum să transformi o cafenea într-o afacere extrem de profitabilă în 2022

Interesul pentru produs există, așa că pentru a transforma o cafenea într-o afacere profitabilă, trebuie doar să fii cu ochii pe cât posibil pe tendințele pieței și să încerci să oferi un grad mai mare de satisfacție a consumatorului. Iată câteva strategii pe care le poți aplica pentru a crește profitabilitatea afacerii tale.

Folosește echipamente moderne

Fără îndoială, ai nevoie de aparate de cafea care să te ajute să prepari rapid și ușor o băutură de excepție, dar, care, totodată, să se remarce și prin caracter și eleganță. Dacă obiectivul tău pentru anul acesta este să-ți deschizi o cafenea, recomandarea noastră este dotarea acesteia cu echipamente moderne și performante. Acestea te vor ajuta să scurtezi timpul dedicat preparării băuturilor și gustărilor din meniul cafenelei, să obții rezultate foarte bune și să faci o economie de energie electrică, atât de necesară în actualul context al crizei energetice.

Fă din cafenea un loc primitor

Cafeaua este un prilej de socializare și e ideală când îți dorești o pauză sau un moment de răsfăț. Pentru că oamenii asociază cafeaua cu astfel de lucruri este absolut necesar pentru succesul business-ului tău să transformi cafeneaua într-un spațiu cât mai primitor. Poți alege un design ultramodern sau unul cald și intim, cu accente retro. Lucrul acesta este mai puțin important atât timp cât mizezi pe bunul gust și oferi clienților o experiență care să-i surprindă și în același timp să îi încânte.

Oferă o varietate de produse

Gustul cafelei este unul dintre elementele care ar putea să-ți spună cât de profitabilă este o cafenea. Alege sortimente de cafea autentice și informează-ți clienții constant cu privire la caracteristicile acestora: gradul de prăjire, intensitate, aromă, tente subtile sau orice alte detalii relevante. Dotează-ți cafeneaua cu aparate pentru sandvișuri, toastere, aparate de wafe sau clătite. O ofertă diversificată va oferi clienților motive suplimentare de satisfacție și adesea poate face diferența între cafeneaua ta și cele ale competitorilor. Nu în ultimul rând, include în meniul cafenelei sortimente variate de cafea, fresh-uri de fructe sau ciocolată.

Tendințele anului 2022 pentru cafenele

Anul 2022 aduce destule noutăți și în industria comercializării cafelei, iar unele dintre ele sunt chiar surprinzătoare. Ne-am obișnuit să considerăm cafeaua băutura energizantă cu care ne începem ziua sau pauza de răsfăț de peste zi. În 2022 vom folosi cafeaua și pe post de băutură care ne ajută să fim în cea mai bună formă! Cafeaua cu colagen bună pentru piele, articulații și sistemul osos este un exemplu în acest sens.


Alternativele vegetale de lapte câștigă tot mai mult teren încă de acum câțiva ani. Noutatea pe care o vom experimenta în 2022 va fi apariția unor noi sortimente, cum ar laptele de cartofi, spre exemplu. Și pentru că de doi ani pandemia de coronavirus încearcă nervii oamenilor de peste tot din lume, mulți antreprenori din domeniu oferă clienților o porție de cafea cu ingrediente adaptogene – un cappuccino cu ulei de CBD, spre exemplu.
Așadar, dacă te întrebi cât de profitabilă este o cafenea în 2022, răspunsul este că există toate premisele care să-i asigure succesul. Pune-te la curent cu trendurile, dotează-ți cafeneaua cu articole pentru cafea și accesorii de cea mai bună calitate, fă un plan de afaceri detaliat și pornește cu încredere pe acest drum, pentru că în opinia specialiștilor business-ul acesta este unul dintre cele favorizate în 2022.

  • Una dintre tendințele anului 2022 în cafenelele din întreaga lume este servirea cafelei fermentate cu ajutorul ciupercii Koji. Aceasta este folosită în mod tradițional în Japonia pentru a fermenta alimentele. Însă, acest proces are loc înainte de prăjire. Așadar, fermentarea înseamnă doar o cafea mai rafinată, cu un plus de gust și notă fructată și un conținut de probiotice;

 

  • Deși în urmă cu doi, trei ani, cafeaua ready-to-drink era un produs de nișă, astăzi ea câștigă teren peste tot în lume, chiar și în România. Acest sortiment de cafea care se consumă în special rece este perceput ca fiind mai sănătos decât sucurile;

 

  • Laptele de origine animală tinde tot mai mult să fie înlocuit cu cel de origine vegetală. Laptele de soia, migdale sau ovăz sunt destul de populare printre clienți. Laptele din cartofi este una dintre tendințele puternice pentru cafenele din 2022, la fel ca și folosirea ingredientelor adaptogene. Anul acesta vom bea mai multă cafea cu turmeric, ginseng sau goji decât în anii trecuți.

 

text: ing. Popa Claudia

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un like și un follow

Abonează-te la revista tipărită