Curățarea tăvilor de copt din diferite materiale

Curățarea tăvilor de copt din diferite materiale: din aluminiu (perforate și neperforate), din tablă neagră (de metal), tăvi acoperite cu strat anti-aderent (cu Teflon sau cu silicon)

În primul rând trebuie spus ca grăsimea arsă se îndepărtează cel mai eficient prin înmuiere. Indiferent pe ce suprafață este, nici un detergent nu are efect asupra crustelor fără să asigurăm timp pentru acționare/înmuiere.

Poate obținem câteodată rezultate spectaculoase, punctuale cu produse de uz casnic, dar pe termen lung numai folosirea produselor și accesoriilor profesionale vor asigura siguranța în utilizare, evitarea uzurii și deteriorării echipamentelor/accesoriilor la un cost redus. În cele ce urmează vă propun un procedeu simplu, ușor de implementat la orice locație unde sunt activități zilnice de preparare a alimentelor în regim de alimentație publică. Am văzut în foarte multe locuri ca personalul a spălat tăvile sub apă curgătoare, frecând crustele lipite până i-au eliminat. Este o risipă de energie, timp, detergent, apă.

Pentru a ajunge la rezultatul dorit în cel mai eficient mod, aveți nevoie de un spălător cu 2 bazine, un bazin pentru înmuiere/spălare și un alt bazin, echipat cu supapă de scurgere, pentru clătire.

Procesul este următorul:

  1. Prepararea soluției de spălare/înmuiere: Adăugați 10-50 ml/litru de apă detergent Sanigen ALC în bazinul umplut cu apă caldă între 30/40°C. Diluția se stabilește în funcție de gradul de depunere a murdăriei pe tăvi. Evitați supradozarea. Aș vrea să menționez că produsul Sanigen ALC este o spumă alcalină activă, deci poate fi folosit și pe suprafețe verticale cu generatorul de spumă sau accesorii de dozare cu cap de spumare.
  2. Îndepărtați grosul depunerilor cu ajutorul unui șpaclu din lemn sau plastic pentru a nu zgâria materialul ce urmează să fie curățat.
  3. Așezați piesele în bazinul de spălare/înmuiere umplut cu soluție în așa fel încât soluția să aibă posibilitate să acționeze. Lăsați să acționeze timp de 20-30 minute. (În funcție de grad de depunere).
  4. Spălați/prelucrați piesele. Recomandăm utilizarea periei de spălare sau burete cu parte abrazivă ce nu zgârie, de exemplu burete VILEDA professional special creat pentru acest scop și utilizați mănuși de menaj SEMPERTIP.
  5. Clătiți piesele în bazinul de clătire cu apă curată. Recomandăm să umpleți bazinul cu apă și clătiți piesele prin imersie. În timpul clătirii să lăsați apa să curgă cu un jet care să asigure eliminarea spumei și a detergentului de pe suprafața apei de clătire prin supapa de scurgere.

Poate vi se pare că este la mintea cocoșului procesul descris mai sus. Din experiență pot să vă spun că de foarte multe ori nerespectarea pașilor de mai sus duce la distrugerea, deteriorarea veselei, afectarea suprafețelor cu detergent și risipă. Poate unii spun că nu au la dispoziție bazine suficient de mari pentru a asigura un ciclu de spălare. Orice se poate rezolva, dacă se dorește respectarea ciclului. De exemplu bazinul poate să fie înlocuit cu un lighean suficient de mare pentru un ciclu, în apropierea sursei de apă.

În general procesul descris mai sus este valabil pentru spălare manuală a veselei. În descriere am vorbit despre tăvi cu arsuri, cu recomandări adecvate pentru a evita deteriorarea și risipa. În alte cazuri (ex. veselă, pahare, cratițe etc.) diferențe poate să apară în determinarea detergentului adecvat, timpul necesar de înmuiere și în temperatura adecvată. Procesul este identic.

Vă doresc succes în aplicare!

 

Autor: Kovács Attila – Director Product Management, Harghita Holding