Comunicat ROMPAN: creșterea prețurilor produselor de morărit-panificație

Încă din trimestrul IV al anului 2021 am sesizat autoritățile statului despre faptul că sectorul de morărit-panificație a fost și este cel mai lovit de creșterile nemaiîntâlnit de mari ale costurilor de producție deoarece, spre deosebire de alte sectoare, la panificație și morărit prețul materiei prime (grâu, făină) aproape s-a dublat.

Contextul actual în care se desfășoară activitatea este următorul:

  • Materia primă grâu a crescut de la recoltare până în acest moment de la 800 lei/to la 1450 lei/to;
  • Gazele naturale au crescut de 5-6 ori în ultimul trimestru;
  • Energia electrică a crescut de 4-5 ori în ultimul trimestru;
  • Costul forței de muncă este în creștere, existând mari presiuni din partea angajaților pentru ajustarea salariilor pe fondul creșterilor generale ale prețurilor la alimente și utilități.

Problema este că aceste creșteri de costuri nu se opresc aici, mulți procesatori din domeniu au primit notificări de creștere a prețurilor la energie și gaze naturale de încă 2-3 ori, unii chiar de 6 ori.

Prețurile de vânzare la produsele de morărit-panificație nu au ținut pasul cu costurile de producție, fiind necesare noi majorări de prețuri în acest început de an.

Pentru atenuarea șocului scumpirilor la făină și pâine, Consiliul Director ROMPAN supune atenției factorilor guvernamentali luarea de urgență a următoarelor măsuri:

  1. Să se acorde o subvenție morilor de grâu care macină grâu românesc, cu influențe directe în prețul făinii și mai departe în prețul pâinii și al celorlalte produse făinoase.

Prin această măsură se subvenționează întreaga cantitate de grâu românesc procesat în morile din România, dispărând și cantitățile măcinate evazionist. Astfel, prin fiscalizarea întregii cantități de făină și pâine estimăm o creștere a încasărilor bugetare cu 25-30%. Considerăm că această măsură se poate aplica în cursul semestrului I 2022, urmând a se rediscuta pentru semestrul II al anului 2022 în funcție de evoluția pieței.

  1. Reducerea TVA la produsele alimentare la 5%; măsura ar duce la scăderea prețurilor finale din magazine și, de asemenea, va conduce la o diminuare a evaziunii fiscale. Subliniem că măsura similară implementată în anul 2013 când reducerea TVA s-a făcut de la 18% la 9% a avut efectul scontat de reducere a prețului la raft și a reducerii evaziunii fiscale.
  2. Implementarea unui sistem de taxare a muncii, similar cu cel aplicat în construcții; această măsură ar aduce venituri suplimentare salariaților fără o creștere a prețurilor de producție.
  3. Instituirea sistemului de taxare inversă pentru plata facturilor de curent și gaze naturale consumate.
  4. Crearea unei scheme de ajutor în cadrul PNS, pe modelul schemei GEBER, pentru finanțarea investițiilor din sectorul alimentar pentru produsele neincluse în Anexa 1 la Tratatul de aderare a României la UE.

Sperăm că propunerile noastre vor fi analizate și vor fi preluate de urgență în politicile Guvernului privind sectorul nostru de activitate.

Text: Aurel Popescu – Președinte ROMPAN