Cine sau ce mai poate salva industriile afectate de pandemie?

Înainte de epidemia de coronavirus, numai industria HoReCa producea circa cinci miliarde de euro pe an, în condițiile în care în domeniu lucrau minim 400.000 de români, angajați în hoteluri, baruri, pensiuni, cluburi și restaurante.

Sursele arată că industria HoReCa a scăzut în acest an cu 70-80 %, dar cred că nici aceste numere nu mai pot reflecta pierderile din acest sector. Din păcate industria ospitalității trage după ea sectoarele conexe cum este industria evenimentelor, cofetăriile, furnizorii de materii prime, producătorii de echipamente, mobilă, textile, consumabile, transportatorii, muzicienii, serviciile foto, video și așa mai departe. Mii de firme și de oameni care lucrau împreună, făcând o echipă, sunt la pragul falimentului.

În categoria firmelor cu impact mediu din pandemia COVID-19 intră cele din industria alimentară, construcții, comerț, curierat, transporturi și o parte din industria prelucrătoare. Aceste firme reprezintă 47% din numărul de salariați și aproape 53% din numărul de firme din țară conform studiului BNR.

Cine ne va arunca un colac de salvare?

Guvernul consideră că o modalitate de susținere a sectorului HoReCa constă în continuarea plății șomajului tehnic pentru angajați pe perioada în care activitatea este suspendată, aplicarea programului de lucru flexibil și a plății unui procent reprezentând 41,5% din salariul de bază. Dar ce se va întâmpla cu oamenii care lucrează în domenii conexe? Cu cofetarii care nu mai au comenzi pentru nunți sau alte evenimente sau cu micile ateliere de ciocolată unde nu au vânzări care să acopere nici costul materiilor prime? Iar cu furnizorii de ingrediente și materii prime?

Firmele afectate de pandemie pot fi, sau chiar sunt nevoiți să apeleze la noul program de relansare economică, adică la Granturi nerambursabile. Finanțările oferite prin Granturi pentru firmele din domeniile listate de autorități vor reprezenta un criteriu minim în procesul de supraviețuire. Aici, am văzut cum s-au luptat firmele contra cronometru ca să prindă în primele minute de la deschidere un loc câștigător, deoarece banii sunt limitați pentru câteva mii de firme. Așa funcționează principiul primul venit primul servit.

Parlamentul ar putea salva industriile respective? Depinde de măsurile de sprijin al acestor sectoare, pe fondul crizei sanitare. O promisiune valabilă pentru câteva sectoare este ca firmele și angajații vor fi scutiți de plata impozitelor pe următorii ani. Dar ca să poată beneficia de acest lucru unitățile trebuie să supraviețuiască lunilor următoare.

Iar firmele desigur încearcă să se descurcă și pe cont propriu. O altă posibilitate, pe lângă home delivery ar fi distribuția produselor prin supermarketuri și magazine de proximitate. Acest lucru este practicat de mult timp și știm cu toții că fiecare tip de soluție poate salva numai un număr limitat de agenți economici.

Toate aceste măsuri sunt condiționate de un singur factor, de client! Produsele de cofetărie, patiserie sau produsele de panificație de calitate superioară, pot fi vândute numai dacă există nevoie pentru acele produse, dacă oamenii au posibilități financiare și pentru cumpărăturile de în afara strictului necesar. Această industrie și noi toți încercăm din toată puterea să păstrăm clienții și să supraviețuim ca și noi la rândul nostru să devenim clienții firmelor din jurul nostru. Pentru că numai prin continuitate, reciprocitate și adaptabilitate putem salva economia!

Autor: Jakab Boróka, redactor șef Brutarul-Cofetarul