Datele recoltei de cereale din anul 2022 conform East Grain

Recolta anului 2022 este supusă unor factori care fac ca deciziile celor implicați în acest context să fie tot mai greu de luat. Vorbim de secetă, prețuri mari la input-uri, prețuri volatile la cereale, logistică incertă, ca să menționez doar o parte dintre aceste provocări.

Războiul ruso-ucrainian impactează recolta din România, aducând în piață lichiditate într-un moment în care procesatorii au nevoie de marfă fizică. Pe de altă parte, stocurile care vin din Ucraina pun o presiune suplimentară pe prețuri și logistică, ei dispunând în continuare de cantități generoase, rămase în incapacitate de export odată cu începerea războiului. În toate aceste condiții, Ucraina a adus pe piață 1,3 milioane tone de cereale în mai, iar în iunie cifra s-a dublat, ajungând la 2,6 milioane tone (în țări precum România, Ungaria, Polonia, Turcia sau Egipt), aproximativ 80% din aceste cifre fiind reprezentate de porumb.

 

În ceea ce privește recolta anului 2022, la grâu vorbim de o suprafață aproximativ de 2,11 milioane hectare, cu o estimare de producție în jur de 4 tone/ha, ceea ce ne duce la un potențial de producție de 8,44 milioane tone. Pentru rapiță, producția estimată este undeva la 1,16 milioane tone, de pe o suprafață de 0,41 milioane hectare cu un randament de 2,8 tone/ha.

 

Pentru porumb, suprafața însămânțată trece de 2,5 milioane hectare, cu estimări (înainte de ultimele prognoze de secetă) mai reduse față de anul trecut, dar care trec de 4,5 tone/ha, ceea ce însumează un potențial de peste 11 milioane tone.
Floarea-soarelui are un potențial la nivel național în cuantum de 3 milioane tone, de pe o suprafață de 1,28 milioane hectare cu un randament de 2,37 tone/ha (estimări înainte de prognozele agresive de secetă).

Text: Armin NISTOR, Manager divizia Cereale și Oleaginoase, East Grain