Din aceste „semințe” s-a născut Brutăria Moara Maria acum 30 de ani, când, peste tradiție și cunoaștere, creatorul ei a presărat credință, putere și încredere că va dăinui peste ani. Și așa a fost! Brutăria, care a însemnat mirosul de „acasă” pentru câteva generații și continuă să o facă și astăzi, a pornit cuptoarele în 1994, sub „bagheta” lui Ardelean Constantin. El a transformat grâul bun în cea mai pură făină și a oferit lumii zeci de mii de pâini, colaci și cozonaci, bucurându-se împreună de parfumul aluatului puhav. Construită în inima Banatului și purtând în gustul său cele mai curate ingrediente, Brutăria Moara Maria este povestea multor familii și generații de angajați, clienți și colaboratori.
De la 60 de ha suprafață cultivabilă, la moară cu o capacitate de producție de 500 de tone de grâu pe lună, care funcționa 24 din 24 de ore, și silozul de cereale cu o capacitate de 400 de tone, până la complexul de 7.919 mp, totul a fost construit din dorința ca brutăria să fie un simbol al comunității și un catalizator al oamenilor, în jurul unui vis împlinit.
Anii au trecut peste Brutăria Moara Maria și ridurile au început să se vadă pe fața ei blândă. Cântecul puternic al cuptoarelor părea să piardă din puteri, iar moara să obosească la fiecare sac de grâu măcinat… Dar nimic nu a reușit să o oprească. Nici măcar plecarea spre „cele sfinte” a creatorului ei. A continuat să rămână dârză în fața intemperiilor și să fie casă pentru urmași.
Anul 2020 a însemnat renașterea, precum pasărea Phoenix, a brutăriei și a oamenilor din jurul ei. Scuturând cu putere lanurile de grâu, aerisind cuptoarele magice, lustruind fiecare piuliță a mașinilor și utilajelor, zugrăvind fiecare colț de brutărie și insuflând oamenilor putere și dorință de a crește, generația nouă a început să transforme tradiția într-un limbaj comun al oamenilor care iubesc gustul autentic, bun și curat al pâinii. Noua generație a Brutăriei Moara Maria, la timona căreia se află Raluca și Marcel Ardelean, au gândit dincolo de pâinea tradițională, de cornuri și colaci, și a îndrăznit să viseze către o poveste despre gustul bun, dus pe toate meleagurile țării și dincolo de ea. Mândria și tradiția Banatului, armonizată cu puterea de muncă și gustul bun al Moldovei, au dat naștere unor cozonaci precum o sărbătoare!
Cozonaci care au luat, pe rând, formă de soare sau chiar de buchețele, numai bune de potolit pofta de gust și de amintiri din copilărie ale românilor din țară, dar și al celor din Franța sau Spania. Cu pași mici, dar siguri, cuptoarele brutăriei au început să transforme aluatul, în peste 13.000 de pâini pe lună, dar și în păști cu multă ciocolată fină, belgiană, în prăjituri delicioase cu cremă de mascarpone, în tarte pline de fructe proaspete sau în biscuiți crocanți cu nucă și ciocolată.
Transformându-se pe zi ce trece, într-un vis tot mai mare, acela de a deveni un brand național, brutăria a îndrăznit și mai mult. A pus în mini cozonacii săi cele mai alese ingrediente – de la făina bună, la portocalele dulci și umplutura generoasă de ciocolată și nuci, la încrederea și dorința echipei de a reuși și a plecat să cucerească Transilvania, la concursul GastroPan din 2022. Și a reușit! Mândrul „boț” auriu, a fost primit cu brațele deschise de juriu și s-a întors acasă încununat de laude și recunoștință. Premiul III la debutul său a fost pasul către și mai multă încredere că investițiile, munca și dăruirea pot da roade bogate și frumoase!
În 2022, brutăria a mai scris o filă de poveste: Rotunjoarele sau turta dulce cu umplutură cu fructe au devenit proiectul prioritar pentru care brutăria a primit „haine noi”. Tehnologia japoneză a transformat rețeta Ralucăi în delicioase Rotunjoare cu umplutură cu prune, caise, căpșuni, mere, zmeură sau gutui. Și pentru că Rotunjoarele spun povestea Bunicii Maria și a nepoatelor ei cu obrajii rumeni de sănătate și voie bună, le-au trimis către copiii care vor să mănânce un desert delicios la școală și către părinții care vor să își amintească de anii frumoși ai copilăriei. Investițiile de peste 200.000 euro, tehnologia inovatoare japoneză, rețeta curată românească și povestea dulce a Rotunjoarelor le-au adus la raft, într-unul dintre lanțurile de supermarketuri din România. Peste 15.000 de Rotunjoare au bucurat în fiecare lună miile de iubitori de turtă dulce din țară și din străinătate.
În 2023, povestea brutăriei a mers și mai departe. Așa cum spuneam la început, poveștile frumoase se scriu împreună cu oamenii cu valori și credințe comune. Așa s-a născut și colaborarea cu cel mai mare retailer de mobilă din România. Chiflele gustoase și pufoase au început călătoria din Berinț către Timișoara, pentru a-i bucura pe clienții care își încheie cumpărăturile cu ceva delicios. Au urmat alte colaborări cu retaileri din România, chiar și cu cei exclusiv online, cum ar fi Freshful by eMAG – acolo unde brutăria este prezentă cu Rotunjoarele cu umplutură cu fructe. Eforturile Ralucăi de a transforma un brand local într-unul național, au atras atenția echipei de producție a emisiunii Școala de Business BCR, care au invitat-o să vorbească despre Brutăria Moara Maria în interviul care deschide un nou sezon Imperiul Leilor.
În cei 3 ani de renaștere și dezvoltare, Brutăria Moara Maria nu a uitat nicio clipă de motivul care ne aduce pe toți la masă: pâinea cea gustoasă! Așa că, zi de zi, din cuptoare au ieșit pâini din ce în ce mai bune. Cu maia, cu semințe chiar și cu nuci și prune. Bucuria primului premiu câștigat în 2022, a condus echipa către o nouă participare la Concursul GastroPan unde în 2023, au câștigat premiul III la categoria Pâinea Anului. Gustul desăvârșit, ingredientele atent alese, povestea produsului și iscusința brutarilor i-au urcat pe podiumul câștigătorilor cu Pâinea cu prune și nuci. Prunele parfumate de toamnă târzie și-au dat mâna cu nucile proaspete și au oferit pâinii cel mai bun gust: al bogăției recoltelor și al dragostei pentru pământul roditor.
Toamna a venit în pragul brutăriei cu un nou titlu: Pâinea inovatoare a anului 2023, de la GastroPan. Dar anul acesta nu a adus doar pâinii noi straie de sărbătoare, ci și patiseriei, care s-a înnoit cu fursecurile cu dulceață de smochine, topping de ciocolată albă, fistic sau portocale.
Zi de zi se nasc în brutărie noi idei, rețete sau parteneriate care să ducă renumele mai departe. Povestea Rotunjoarelor, plină de dulceață și arome de fructe, se va transforma cât de curând într-o piesă de teatru care să îi bucure pe copii și pe părinți deopotrivă. De Ziua Mondială a Pâinii, familia Brutăriei Moara Maria îi mulțumește lui Dumnezeu pentru ocrotire și veghere, și tuturor oamenilor care au scris o filă în povestea ei, pentru dăruire și încredere. Noi planuri se construiesc astăzi pentru viitorul plin de provocări și bucurii, pe măsură!
Porțile Brutăriei sunt larg deschise celor cu inima bună și dorință de proiecte frumoase, celor care vor să le ofere clienților lor pâine bună și dulciuri curate.
Brutăria Moara Maria este asemenea unui stejar cu rădăcini viguroase și adânc înfipte în pământul bănățean, și cu ramuri mereu tinere, care tind către lumină și la umbra cărora își găsesc bucuria oamenii dornici să crească și să dea mai departe din priceperea și talentul pe care îl au.