Ce fel de condimente putem folosi în produsele de cofetărie?

Păstrarea elementelor esențiale pentru copt la îndemână este cheia pentru o gătire și coacere grozavă, iar acest lucru include și folosirea câtorva condimente importante. Deși condimentele au fost folosite de secole în gătit, se constată că majoritatea oamenilor nu le folosesc la potențialul maxim al acestora.

Condimentele sunt produse folosite pentru a da gust mâncărurilor ori deserturilor. Unele dintre ele sunt folosite fie în starea lor naturală, întregi, fie sub formă de pudră, pastă ori extract, însă toate au în comun faptul că rezistă un timp îndelungat împachetate și sunt intense astfel încât o cantitate mică este suficientă pentru a aromatiza un tort, chec ori blat, crema sau înghețată.

Orice cofetar știe că adăugarea condimentului potrivit la un desert duce acest fel de mâncare la un produs unic, diferit față de cel al concurenței și mult mai aromat. De cele mai multe ori, se folosesc condimente ca scorțișoara, nucșoara sau vanilia, dar iată și alte condimente mai neobișnuite care dau un plus produsului:

Vanilie

Folosită în majoritatea produselor de cofetărie ori patiserie, vanilia a devenit un condiment universal pentru deserturi. Vanilia adevărată provine de la o orhidee tropicală și se găsește sub formă de păstaie a cărei semințe sunt intens aromate. 

Vanilia se potrivește foarte bine cu migdale, mere, fructe de pădure, nucă de cocos, miere, scorțișoară, citrice, dovleac. Este probabil cel mai delicat condiment pentru deserturi și pare să fie și cel care leagă totul într-un desert delicios.

Cardamom

Acest condiment dulce, afumat, picant, complex, aromat provine din păstăile uscate ale anumitor plante din familia ghimbirului. Este folosit în mod obișnuit, atât în mâncăruri dulci, cât și sărate.

Cardamomul verde este cel mai comun sau „pur”. Ca și condiment, tinde să-și piardă aroma în doar câteva luni scurte după măcinare, așa că se recomandă folosirea semințelor întregi (în loc de cele măcinate) pentru a obține cea mai bună aromă.

Cardamomul se potrivește cu mere, banane, caramel, citrice, nucă de cocos, fructe tropicale, migdale, chili, scorțișoară, turmeric, piper, ghimbir ori chimen.

Scorțișoară

Dacă există un condiment care este obligatoriu, acesta este scorțișoara. Este atât de versatil și are o aromă caldă, delicioasă, care este un element de bază în multe rețete dulci și sărate.
Cel mai frecvent, scorțișoara este achiziționată ca condiment măcinat. Cu toate acestea, se pot folosi și batoane de scorțișoară întregi sau măcinate pentru a adăuga o aromă mai intensă produsului.

Scorțișoara se potrivește cu mere, pere, citrice, ghimbir, cardamom, nucșoară, ciocolată, dovleac, caramel, cafea, vanilie ori turmeric.

Ghimbir

Rădăcina noduroasă a plantei de ghimbir este apreciată în multe produse de cofetărie și poate fi folosită în mai multe moduri diferite ca și ghimbir măcinat – rădăcina de ghimbir este uscată și măcinată pentru a fi folosită ca și condiment în rețete de copt sau ghimbir confiat – ghimbir care este adesea folosit în deserturi. Fiecare are o aromă diferită, ca și note de gust, cât și ca intensitate. Ghimbirul proaspăt este mai delicat ca aromă, dar mai iute decât cel pudră, care are o aromă mai intensă, dar nici nu e la fel de iute.


Ghimbirul se potrivește foarte bine cu migdale, anason stelat, cardamom, banane, caramel, ciocolată, scorțișoară, citrice, nucă de cocos, piper, dovleac ori vanilie.

Cuișoare

Cuișoarele sunt un condiment obținut din mugurii florali uscați și nedeschiși ai unui copac tropical veșnic verde. Pot fi folosite întregi (în mâncăruri fierte, cum ar fi cidrul fiert) sau ca condiment măcinat pentru a da o aromă puternică, aromată, care se potrivește extrem de bine cu scorțișoară și nucșoară în multe rețete de toamnă și de sărbători, precum și în multe feluri de mâncare savuroase.

Aroma lor este dulceagă, intensă și poate cu ușurință să acapareze aroma unui desert dacă sunt folosite în cantități mari. Cuișoarele se combină cu allspice, mere, pere, cardamom, cacao, ciocolată, citrice, chimen, ghimbir, ananas și alte fructe tropicale, anason stelat, vanilie sau turmeric.

Anason stelat

Anasonul stelat este păstaia de semințe în formă de stea dintr-un arbust veșnic verde din sudul Chinei și a fost folosită ca și condiment de cel puțin 3.000 de ani. Are o aromă distinctă, caldă, condimentată, dulce și puternică, care este similară cu lemnul dulce, cuișoarele și semințele de fenicul și este inclusă în amestecul chinezesc cu cinci condimente.

Acest condiment poate fi folosit ca o păstaie întreagă sau măcinată. Trebuie să se folosească cu grijă astfel încât nu trebuie să există o fierbere îndelungată pentru că păstăile au o aromă foarte puternică care poate copleși desertul.
Gustul este puternic și se potrivește cu ghimbir, cuișoare, cardamom, citrice, mere, pere ori piersici.

Levănțică

Originară din zona Mediteranei, este o rudă cu menta, iar mugurii uscați conferă dulciurilor o calitate florală exotică. Levănțica este destul de folosită în deserturi, dar în cantități foarte mici pentru că are un gust intens. Gustul floral al levănțicii se potrivește cu lămâie, fructe de pădure, vanilie și ciocolată.

Allspice

Pudra de allspice al cărui nume provine de la faptul că aroma sa aduce mult cu un amestec de scorțișoară, ghimbir, cuișoare și piper.

Boabele de allspice seamănă cu boabele de piper și se găsesc fie în forma lor naturală, fie sub formă de pudră. Au un gust aromatic, intens, combinat între nucșoară, ghimbir, scorțișoară și cuișoare drept arome principale și note de piper la final.
Allspice se combină bine cu mere, pere, caramel, dovleac ori ciocolată.

LUCRURI NEȘTIUTE DESPRE CONDIMENTE:

• În timp, condimentele își vor pierde aroma și intensitatea; condimentele întregi vor dura mai mult decât cele măcinate. Cel mai bine este achiziționarea unor cantități mai mici de condimente, astfel încât acestea să poată fi folosite cât mai curând posibil pentru cele mai bune arome;

• Păstrarea condimentelor se realizează în recipiente ermetice pentru a evita pătrunderea umezelii;

• Nu se recomandă congelarea condimentelor din cauza condensului;

• Denumite uneori „mirodenii pentru încălzire”, acestea includ toate condimentele descrise, cu excepția vaniliei; acestea sunt condimente care au proprietăți termogenice care ridică temperatura corpului. Există mai multe, cum ar fi piper negru, cayenne, chimen și turmeric.