Căldura care nu arde la buzunar – cum să scazi masiv costurile cu energia termică

Pentru un producător din domeniul alimentar, una dintre cele mai mari cheltuieli este cea referitoare la energia termică.

Dar nu toată căldura costă la fel de mult … Iată prețurile energiei produse din cei mai uzuali combustibili:

  • curent electric=0,35lei/Kw,
  • motorină = 0,45lei/Kw,
  • GPL = 0,35lei/Kw,
  • peleți lemnA1 = 0,23lei/Kw,
  • peleți industriali de lemn = 0,168 lei/Kw,
  • lemn de foc = 0,10lei/Kw,
  • peleți floarea soarelui = 0,08lei/Kw.

Poate surprinzător, este clar că folosirea peleților industriali de lemn sau de floarea soarelui poate fi atractivă chiar și în comparație cu lemnul. Raportat la lemn avem suplimentar și avantajele unei temperaturi controlate, a curățeniei și ușurinței în exploatare.

Economiile care se pot realiza pe seama folosirii peleților din floarea soarelui sunt foarte mari. Față de GPL cheltuielile se reduc la 22,8%, față de motorină cheltuielile se reduc la 17,4%; față de CLU cheltuielile se reduc la 30% , iar în comparație cu gazul natural cheltuielile se reduc la 50%.

Pentru arderea peleților industriali din lemn sau a celor din floarea soarelui este necesară utilizarea unor arzătoare specializate.

Arzătoarele pot arde orice tip de peleți de pe piață, atât clasa de calitate DIN, DIN +,  agropeleți industriali, cât și peleți de calitate scăzută , sau orice fracțiune de biomasă uscată de până la 20 mm care curge liber.

Modelele recomandate de experți se caracterizează prin cameră de ardere de tip grătar cu segmente în mișcare dispuse  în trepte și căptușeală din ceramică. Întreaga grilă este concepută sub forma unui sertar care alunecă afară pentru curățare simplă și rapidă.  Arzătoarele sunt proiectate pentru instalarea permanentă în corpul cazanului sau cuptorului, camera de ardere ceramică stabilizează condițiile de lucru, astfel încât arzătoarele să fie eficiente și să producă emisii de monoxid de carbon scăzute.

Arzătoarele pot fi utilizate în sistemele care funcționează deja pentru toate tipurile de cazane/cuptoare: cărbune, lemn, CLU, GPL, motorină, procese cu abur. Arzătoare recomandate sunt disponibile într-o gama largă de putere de la 25 kW la 1 MW și sunt complet automatizate.

În funcție de necesarul de energie termică în procesele de producție din compania dvs și alte detalii tehnice, consultanții specializați oferă soluții personalizate (analiză, proiectare, furnizare, instalare, service).

www.tbmenergy.ro