Bomboane de ciocolată cu fructe

De data aceasta vă aducem câteva rețete: praline de curmale albe, arc de portocale, prune deshidratate umplute și biluțe Verdi (cherry cu fistic).

Curmale albe

 1. Să alegem curmale deshidratate care au fost împachetate separat în folie alimentară pe tăvițe. Curmalele să fie moi, zemoase și fără viermișori.
 2. Se va înlătura sâmburele curmalei prin aplicarea unei tăieturi de-a lungul fructului.
 3. O cantitate mică de rom de Jamaica se amestecă cu marțipan simplu, iar pasta obținută se va introduce în locul sâmburilor scoase din curmale.
 4. Suprafața curmalei se va glasa („se maschează”) cu un strat subțire de ciocolată albă temperată la 28°C. După întărire se va aplica un nou strat de ciocolată albă, apoi se tăvălesc în pudră de zahăr. Stratul de zahăr pudră trebuie să fie uniform pe toată suprafața fructului.

 

Arc de portocale

 1. Se vor curăța portocale proaspete prin înlăturarea cojii groase cu tăieturi de ¼ pe suprafața cojii.
 2. Cojile de portocale se vor înmuia în apă rece timp de 2-3 zile (cu schimbarea apei în fiecare zi), pentru a înlătura gustul amar din coji.
 3. Cojile care au stat la înmuiat și-au pierdut gustul amar, se vor blanșa (se fierb până devin moi) în apă curată, după care se vor ține în apă rece timp de o zi.
 4. Se va prepara o soluție de zahăr de glasare (sirop): din 900g de zahăr și 600g apă se prepară 1500g soluție de zahăr cu 18°Bé, 32%Brix (refractometru).
 5. Prima glasare: cojile fierte și scurse de apă rece se pun într-un vas peste care se toarnă soluția de zahăr în așa fel încât cojile să fie acoperite cu siropul. Această cantitate de sirop este suficientă pentru 3500g de coajă de portocale.
 6. În fiecare zi (glasare de 24 ore) se scurge siropul de pe coji, și se adaugă 100g de zahăr la sirop și se fierbe, astfel ridicând gradul de concentrație cu 2°Bé. În a 7-a zi la siropul de 34°Bé se va adăuga (62% Brix) 10% sirop de glucoză și se va îngroșa împreună cu cojile de portocale. După ce se răcesc cojile, se scot din soluție și cu ajutorul unui cuțit mic se vor tăia arcuri de portocale. Să încercăm ca feliile să fie tăiate de la un vârf la celălalt, obținând astfel forme de arcuri. Arcurile se lasă la uscat pe un grătar (se usucă doar suprafața).
 1. Se învelesc în ciocolată. Se întăresc la rece (5°C).

 

Prune deshidratate umplute

 1. Să alegem prune nu prea deshidratate și care sunt întregi (fără rupturi). Dacă au semințe, acelea se înlătură la vârful fructului, cu o tăietură cât mai mică.
 2. Să amestecăm o cantitate mai mică de pălincă de prune de calitate cu marțipan simplu, și pasta obținută să o introducem ca umplutură în locul semințelor în prunele deshidratate. Prunele să le formăm asemănătoare cu forma lor originală.
 3. Pe partea mai plată a prunei se aplică o talpă (suport) din ciocolată neagră, temperată, care se lasă la întărit, după care se va înveli tot fructul cu ciocolată neagră temperată.
 4. După întărire se introduce ciocolata într-un poș mic cu care se va aplica o dungă pe praline, de la vârf până la capăt. La rândul lor și acestea vor fi întărite la frigider.
 5. Produsele finite se ambalează în folie de aluminiu de culoare albastră pentru a se păstra un timp mai îndelungat.

 

Biluțe Verdi (cherry cu fistic)

 1. În acest caz vișinele se vor conserva cu rom în loc de coniac.
 2. Vișinele cu rom se vor dezosa cu prudență, suprafața lor se va usca cu o cârpă și în locul semințelor se va introduce ca umplutură marțipan de fistic.
 3. Se va înveli în fondant topit, după care se introduce la frigider pentru a se întări, apoi se va forma o talpă din ciocolată neagră înainte să fie glasată cu ciocolată cu lapte.
 4. După ce s-a întărit talpa pralinei, se va înveli în ciocolată cu lapte temperată la 29°C, și cu o mișcare rapidă se va forma o creastă de ciocolată pe suprafața pralinei. Se poate orna cu fistic mărunțit.
 5. Produsul finit se pune în hârtie decorativă de bomboane, neambalat. În interiorul pralinei se va forma lichiorul de cherry cu fistic peste 6-8 zile, până când vișinele cu rom dizolvă fondantul și marțipanul cu fistic.

 

Republicarea conținutului website-ului www.brutarul.ro este permisă în limita de 400 de caractere, cu precizarea sursei și inserarea unui link spre www.brutarul.ro