Aurel Popescu, ROMPAN: Statul să faciliteze acordarea de credite către mori

Industria de panificație, atât la nivel mondial cât și în țara noastră, a fost afectată după instalarea pandemiei, măsurile impuse reflectându-se în scăderea producției și a vânzărilor, apreciază Aurel Popescu, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN). Asociația a solicitat Guvernului acordarea de garanții și dobânzi subvenționate pentru mori, în vederea obținerii de credite pentru achiziția grâului necesar anul acesta.

“S-a diminuat producția datorită faptului că oamenii au avut interdicție de a intra în magazine, că magazinele în majoritate au fost închise și atunci în foarte multe cazuri și-au preparat pâinea în casă și nu au mai cumpărat de la magazine”, a explicat liderul ROMPAN. El susține că cel mai mult au avut de suferit brutăriile care au vânzarea produselor în magazine proprii, acestea înregistrând scăderi ale vânzărilor chiar și sub 50%. Motivul ar fi pe de o parte reorientarea clienților fideli către hipermarketuri pe fondul restrângerii libertății de mișcare, dar și creșterea tendinței de a pregăti pâinea acasă.

50% este procentul cu care au scăzut vânzările magazinelor proprii ale brutăriilor în perioada carantinei.

Pe de altă parte, “industria de morărit în perioada stării de urgență a mers din plin pentru a vinde faină la fondul pieții. În această perioadă vânzările au fost și de 400% față de o lună normală și sigur datorită acumulării de stocuri la clienți acasă, acum industria de morărit merge cu motoarele reduse la vânzarea de făină la fondul pieții”.

Aurel Popescu susține că în piața de profil se simte scăderea numărului de clienți și implicit reducerea vânzărilor, determinând chiar închiderea unor unități sau reducerea producției, ceea ce a creat probleme financiare antreprenorilor și angajaților din sector. “Pentru o redresare rapidă cred că antreprenorii din domeniu trebuie să se concentreze pe asigurarea calității produselor, să iasă cu produse sigure din punct de vedere alimentar și să se poată face o diversificare mai mare în funcție de cererea populației.”

400% a fost creșterea vânzărilor înregistrate de mori în perioada în care populația și-a făcut provizii.

În privința producției de cereale, Aurel Popescu spune că, deși la nivel mondial se estimează o recoltă mai mare decât anul trecut, în zona țării noastre seceta a afectat culturile însămânțate în toamnă, afectând atât producătorii agricoli, cât și producția de pâine, în sensul asigurării necesarului de consum și al prețului care se va practica în relațiile comerciale. (…)

 

Citiți articolul integral în ediția iulie-august 2020 a revistei Brutarul-Cofetarul.

Autor: Daniel Maior, Editor – Revista Brutarul-Cofetarul

 

Republicarea conținutului website-ului www.brutarul.ro este permisă în limita de 400 de caractere, cu precizarea sursei și inserarea unui link spre www.brutarul.ro