Apel pentru sprijinirea procesatorilor – interviu cu Viorel Marin, președintele ANAMOB

Într-un interviu acordat revistei Brutarul-Cofetarul, Viorel Marin, președintele ANAMOB a vorbit despre sprijinirea tuturor operatorilor din industria alimentară afectați de pandemie.

Dacă fermierii au parte de mai multe căi de sprijin din partea guvernului, Viorel Marin consideră că autoritățile nu trebuie să neglijeze problemele industriei alimentare, care aduc valoare adăugată pe filierele produselor agricole.

“Problema este lipsa acută de capitalizare a unităților de morărit, deci imposibilitatea de a-și cumpăra stocuri care să le asigure o constanță în vânzări și în prețuri pe o perioadă de 8-10 luni de zile”. – a spus Viorel Marin.

Liderul ANAMOB spune că există și fonduri europene nerambursabile destinate compensării pierderilor cauzate de criza Covid-19 și că autoritățile trebuie să prevadă alocarea de granturi atât pentru fermieri, cât și pentru industria alimentară, ambele fiind afectate profund de pandemie; aceste fonduri pot fi accesate, conform regulamentului european, și de către procesatori.

“Sunt fonduri de până la 50.000 de euro pe firmă și pentru industria alimentară, iar sfatul meu a fost ca acestea să fie alocate tuturor operatorilor de pe filieră afectați de pandemie. A nu se confunda cu despăgubirile de secetă; acestea sunt fonduri alocate în mod expres pentru recuperarea pierderilor cauzate de Covid-19. Și fermierii și industria alimentară au avut mult de suferit și toți au dreptul la despăgubiri”.a mai adăugat președintele ANAMOB.

 

Citiți articolul integral în ediția iulie-august 2020 a revistei Brutarul-Cofetarul.

Autor: Daniel Maior, Editor – Revista Brutarul-Cofetarul

 

Republicarea conținutului website-ului www.brutarul.ro este permisă în limita de 400 de caractere, cu precizarea sursei și inserarea unui link spre www.brutarul.ro