ANAMOB: putem aștepta la prețuri ușor ridicate pentru noua recoltă

Estimările privind producția de grâu din acest an variază destul de mult în funcție de sursa informației. În timp ce fermierii se așteaptă la o recoltă de 5 milioane de tone, traderii și experții internaționali avansează o cifră de 7 milioane de tone.

Așa cum am prezentat și în ultimul raport de piață ANAMOB, contractele forward în zona Mării Negre, pentru grâul cu proteină de 11,5% se încheie în momentul de față la un preț de 198-199 $/tonă, în timp ce grâul cu proteină 12,5% ajunge la 206-207 $/tonă. Prețurile sunt așadar ridicate dar, dacă se fac 7 milioane de tone, eu cred că vor scădea până la sfârșitul verii”, apreciază Viorel Marin, președintele ANAMOB. Liderul ANAMOB estimează, la data editării acestui articol (mijlocul lunii iunie) că stocurile disponibile în țara noastră mai erau suficiente pentru circa 2 luni. Cu toate acestea, acesta nu se așteaptă la impunerea unor restricții la export, în condițiile în care producția depășește semnificativ necesarul de consum intern. Important ar fi ca morarii autohtoni să dispună în iulie-august de un capital de achiziții suficient, acordat în condiții avantajoase, necesar pentru a-și asigura stocurile necesare pentru următoarele 8-10 luni. Impactul unor astfel de măsuri va fi extrem de pozitiv:

  1. se va asigura o stabilitate a pieței de morărit și panificație;
  2. morarii vor fi protejați în contractele anuale cu marele retail, față de fluctuațiile inerente de pe piața grâului;
  3. în condițiile în care sprijinul va fi acordat numai unităților care au produs efectiv pentru piața internă în ultimele 6-8 luni și care au dovedit bonitate fiscală (conformare relativ la plata obligațiilor fiscale bugetare) în ultimii 2 ani, va fi un succes deosebit în reducerea considerabilă a evaziunii fiscale pe filiera pâinii.

 

Citiți articolul integral în ediția iulie-august 2020 a revistei Brutarul-Cofetarul.

Autor: Daniel Maior, Editor – Revista Brutarul-Cofetarul

 

Republicarea conținutului website-ului www.brutarul.ro este permisă în limita de 400 de caractere, cu precizarea sursei și inserarea unui link spre www.brutarul.ro