MATERII PRIME INOVATIVE PENTRU INDUSTRIA DE PANIFICAŢIE (23)

Topinamburul (Helianthus tuberosus) este o plantă perenă din familia Asteraceae, originară din America de Nord. Planta de topinambur este asemănătoare cu cea de floarea soarelui, dar spre deosebire de aceasta produce tuberculi subterani.

FĂINA DE TOPINAMBUR

Față de alte culturi de plante tradiționale prezintă o serie de avantaje: randament de creștere ridicat, toleranță la îngheț, secetă și sol sărac în nutrienți, rezistență mare la boli și dăunători. Numele de topinambur provine de la tribul amerindian Topinambas, mare consumator al acestor tuberculi. În prezent, planta este cultivată aproape pe toate continentele, principalele culturi fiind în America de Nord, Rusia, Australia și Asia, mai puțin în Europa, unde se poate găsi și în stare sălbatică. Tuberculii de topinambur au revenit în atenția specialiștilor și consumatorilor datorită proprietăţilor sale, fiind recomandați de nutriţionişti. Producția de tuberculi de topinambur este cuprinsă între 60-90 tone/ha.

Compoziția chimică. Compoziţia chimică a tuberculilor de topinambur este asemănătoare cu cea a cartofilor, cu  deosebirea că topinamburul nu conţine amidon, ci un alt polizaharid denumit inulină. Aceștia conțin în medie 80% apă, 15% carbohidrați, 1-3% proteine și o cantitate nesemnificativă de lipide. Principalul carbohidrat de depozitare este inulina, al cărui conținut variază între 7 și 30% din greutatea în stare proaspătă.

Compoziţia chimică medie a tuberculilor de topinambur

CaracteristiciCompoziţie medie la 100g
Proteine, %2,44
Lipide, %0,41
Glucide, %4,00
Substanţe minerale, %1,74
Fibre, %12,5
Vitamina A, μg2
Vitamina B1, μg200
Vitamina B2, μg60
Vitamina B3, mg1,3
Vitamina C, mg4
Vitamina E, mg4
Vitamina K, mg0,023

 

(continuăm)

 


• Text •
Conf. Univ. ec.dr.ing. Adriana DABIJA

Facultatea de Inginerie Alimentară
Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava

Republicarea conținutului website-ului www.brutarul.ro este permisă în limita de 400 de caractere, cu precizarea sursei și inserarea unui link spre www.brutarul.ro.