Proces tehnologic:
Prepararea aluatului: se amestecă într-un bol cele 3 gălbenușuri, oul întreg, sarea, 3 linguri de zahăr; între timp se prepară maiaua amestecând drojdia cu o jumătate de lingură de zahăr și 200 ml de lapte călduț. Conținutul celor două boluri se amestecă, se adaugă 600 ml lapte, se amestecă bine, apoi se adaugă întreaga cantitate de făină. Compoziția se amestecă iniţial cu lingura de lemn, se frământă manual, după care se adaugă 6 linguri, apoi 4 linguri de ulei. Aluatul acoperit se lasă la dospit timp de 35-40 minute.
În acest timp se prepară umplutura: cantităţile de 250 g margarină sau unt, 250 g zahăr, 30 g scorțișoară măcinată se amestecă până rezultă o cremă spumoasă, care se împarte în 6 porţii egale. În cazul în care umplutura se prepară cu cacao, în locul cantității de scorțișoară se adaugă 120 g pudră de cacao.
Aluatul dospit se divizează de asemenea în 6 părți egale și se întind fiecare la o grosime de 0,5 cm și dimensiunea de 15 x 25 cm. Se aplică umplutura, se modelează lung și se împletesc 2 cozonaci din câte 3 fire, apoi se așează cei doi cozonaci unul lângă altul în aceeaşi formă de copt, unsă în prealabil cu ulei sau untură. Se lasă la dospit timp de 30 minute, iar înainte de a se introduce în cuptor se unge cu ou.
Se coace aprox. 40 minute la temperatură medie (180-200oC).
Notă: se obţine un aluat de consistenţă moale, uşor de întins manual, iar umplutura se aplică atent, pentru a evita ruperea aluatului. Nu se recomandă un timp prea îndelungat de dospire pentru a evita efectul de gol din miezul cozonacului.
Republicarea conținutului website-ului www.brutarul.ro este permisă în limita de 400 de caractere, cu precizarea sursei și inserarea unui link spre www.brutarul.ro.

