Revista Brutarul-Cofetarul: Cum a început povestea cofetăriei? Care este viziunea acesteia?
Viorica Airimițioaie: Povestea cofetăriei Sorana este una despre curaj, perseverență și multă muncă. Noi, Viorica și Sorin Airimițoaie, venim din domeniul producției, o ramură industrială care imediat după revoluția din 1989 a avut mult de suferit, uneori cu transformări chiar dramatice. Multe fabrici s-au închis, lăsându-ne pe mulți fără locuri de muncă și forțându-ne să ne regândim viitorul. În acest context dificil al anilor ’90, Sorin a luat o decizie curajoasă: a renunțat la meseria de inginer electrotehnist și a pornit pe drumul anteprenoriatului. Nu a fost o decizie ușoară, dar dorința de a construi ceva al nostru ne-a motivat continuu. Am început modest cu un mic laborator în zona gării din Iași, dar cu dorința mare de a reuși, aducând în fața clienților produse cu gustul copilăriei din caietele de rețete ale mamelor noastre, dar și prăjituri consacrate de tipul Diplomat, savarine, Brena sau eclere.
Pe măsură ce afacerea a crescut, am deschis două mici locații devenind astfel parte din viața dulce din Iași venind și mai aproape de clienții noștri. Astfel, suntem mândri să spunem că avem o tradiție de 27 ani și cofetăria Sorana nu este doar o afacere, ci o poveste de familie construită cu pasiune, dăruire și dragoste pentru dulciuri.
Viziunea noastră este tradiția și continuarea fabricării rețetelor tradiționale, îmbunătățite în timp, folosirea ingredientelor naturale și a tehnicilor artizanale pentru a oferi produse proaspete permanent. La noi, ciclul de fabricație este scurt, se lucrează astfel semifabricatul și a doua zi se livrează produsul finit, iar la clienți ajung prăjituri proaspete.
Revista Brutarul-Cofetarul: Ce vă diferențiază de alte cofetării din Iași?
V. A.: Față de anii noștri de început în Iași, au apărut foarte multe laboratoare cu diverse abordări și filozofii, dar credem că suntem văzuți ca o cofetărie consacrată în care clienții își pot cumpăra produsele dorite păstrând echilibrul între gustul autentic tradițional și cel contemporan. Aproape că ne cunoaștem clienții, le oferim recomandări, le prezentăm produsele noi și ne bucurăm de fiecare dată când îi revedem. Nu suntem doar o cofetărie de modă veche sau una exclusiv modernă, suntem, aș putea zice, locul unde se întâlnesc generațiile.
Revista Brutarul-Cofetarul: Ce provocări întâmpinați în industrie și cum le gestionați?
V. A.: Această industrie a dulciurilor vine cu numeroase provocări și chiar și după 27 ani, învățăm să le gestionăm. Principalele provocări sunt creșterea prețurilor la materiile prime (făina, untul, ciocolata, frișca) – toate prețurile au crescut, însă încercăm să adaptăm rețetele permanent în așa fel încât să păstrăm gustul autentic și, bineînțeles, prețul să fie accesibil clienților noștri, dar este din ce în ce mai greu. Cofetăriile artizanale, așa cum suntem și noi, trebuie să concureze cu marile lanțuri de magazine, unde produsele sunt adesea și mai ieftine, și de aici vine și îngrijorarea noastră de a asigura un raport calitate-preț corect. O altă provocare, poate cea mai importantă, este găsirea personalului potrivit. Aceste meserii de cofetar, patiser, necesită pasiune și îndemânare, iar găsirea omului potrivit a devenit din ce în ce mai grea, iar concluzia este că trebuie să ne adaptăm continuu la aceste provocări.
Revista Brutarul-Cofetarul: Ce tendințe observați în preferințele consumatorilor?
V. A.: Așa cum am observat în ultimul timp, clienții caută produse mai sănătoase, deserturi cu mai puțin zahăr, ingrediente naturale și chiar opțiuni fără adaos de gluten. Am introdus și noi în rețetarul nostru astfel de produse. De asemenea, se caută gusturile exotice de mango, fructul pasiunii și torturile personalizate. La noi, clientul poate să-și aleagă compoziția tortului cu gusturile pe care le dorește și ornamentele personalizate.
Revista Brutarul-Cofetarul: Ce v-a motivat să participați la cursul de perfecționare Pangastro și cum vi s-a părut faptul că Pangastro s-a deplasat la locația voastră?
V. A.: Dorința de a îmbina tradiția cu modernul ne-a făcut să apelăm la cursurile de perfecționare din industria cofetăriei oferite de Academia de Cursuri Pangastro, dar și faptul că acesta s-a desfășurat în locația noastră fiind un lucru foarte bun pentru că tot personalul a avut acces la rețete, tehnici noi. În cadrul unui curs de acest tip, se leagă și multe parteneriate și prietenii, iar prin această cale, dorim să le mulțumim Academiei Pangastro și formatorului, Robert Eisler.

