Luni, 06 Noiembrie 2017 09:59

JURIDIC: Evaluarea riscului fiscal din perspectiva înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată (1)

La data de 3 octombrie 2017 a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 2856 din 2 octombrie 2017[1] prin care sunt puse în aplicare noile prevederi din Codul fiscal privind riscul fiscal din perspectiva înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată. Vom prezenta în continuare principalele repere ale noii proceduri de evaluare a riscului fiscal.

 1. CONTEXT

De la 1 octombrie 2017, Codul fiscal a suferit o serie de modificări, dintre care, din perspectiva înregistrării în scopuri de TVA, a fost înlocuită condiția ca persoana impozabilă să justifice intenţia şi capacitatea de a desfăşura activitate economică cu o altă condiție, respectiv ca persoana impozabilă să nu prezinte risc fiscal ridicat.

De menționat că noua reglementare din Codul fiscal privind riscul fiscal nu vizează și situația în care persoana impozabilă solicită înregistrarea în scopuri de TVA în urma anulării înregistrării ca urmare a inactivității fiscale, a inactivității temporare, a unor fapte înscrise în cazierul fiscal, a nedepunerii deconturilor de taxă sau a neevidențierii în deconturile de taxă niciunei achiziţii de bunuri/servicii şi a niciunei livrări de bunuri/prestări de servicii[2].

Ea vizează practic doar înregistrarea inițială a persoanei impozabile în scopuri de TVA sau înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA în urma anulării înregistrării ca urmare a constatării că persoana respectivă prezenta risc fiscal ridicat.

Noul act normativ prezentat în acest material stabilește criteriile pentru evaluarea riscului fiscal raportat la situațiile sus-menționate.

                                                                                                                                                                                                                                                                  

[1] Privind stabilirea criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal în cazul înregistrării şi anulării înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, pentru aprobarea Procedurii privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) şi c) şi alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, pentru aprobarea Procedurii de înregistrare, la cerere, în scopuri de taxă pe valoarea adăugată potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru aprobarea Procedurii de anulare, din oficiu, a înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a persoanelor impozabile care prezintă risc fiscal ridicat potrivit art. 316 alin. (11) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

[2] Din perspectiva unor organe fiscale teritoriale însă, acest aspect este interpretabil, momentan fiind așteptate clarificări de la organul fiscal central.

(continuăm)

 

juridic signo

Republicarea conținutului website-ului www.brutarul.ro este permisă în limita de 400 de caractere, cu precizarea sursei și inserarea unui link spre www.brutarul.ro.

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…