Joi, 19 Octombrie 2017 09:35

TEHNOLOGIE: Materii prime inovative pentru industria de panificaţie (12)

FĂINA DE AMARANT

Amarantul este o plantă originară din America, face parte din familia Amaranthaceae și este cunoscută de peste 7000 de ani. Genul Amaranthus cuprinde 87 de specii, din care 14 s-au înregistrat în Australia, 17 în Europa și 56 în America. În prezent, peste 50 de țări cultivă amarantul ca resursă alimentară, iar în multe țări africane, amarantul oferă peste 25% din necesarul de proteine. Cuvântul "amarant" provine din cuvântul grecesc "amarantos", ceea ce înseamnă planta nemuritoare.

Plantele de amarant sunt clasificate în trei categorii: legume, cereale și buruieni. Amarantul –legumă este consumat pentru frunze, în India și alte țări din Asia și Asia de Sud-Est, de asemenea, în țările africane, mai puțin în America de Nord și de Sud. Amarantul – cereală este utilizat ca pseudocereale foarte nutritive la obținerea multor produse alimentare. Datorită calităților multiple sunt denumite de specialiști „cerealele mileniului al treilea”. Amarantul – buruiană cuprinde multe specii, la noi în țară este cunoscut sub denumirea de știr, utilizat în hrana animalelor. În afară de acestea, amarantul este folosit ca plantă ornamentală datorită culorii sale deosebit de atrăgătoare.

Soiurile de amarant sunt cultivate în regiunile tropicale și temperate din întreaga lume, tolerează o gamă largă de temperaturi (12-30°C) și este rezistent la secetă. Producția este de 10 tone plantă verde comestibilă/ha, la fiecare recoltare, după o perioadă de 30-40 de zile, iar randamentul producției de semințe de amarant poate fi de până la 3 t/ha.

Semințele de amarant sunt considerate ca fiind pseudocereale datorită caracteristicilor similare cu boabele reale de cereale, monocotiledonate, precum și pentru conținutul lor important de amidon, acesta fiind localizat în perisperm, iar germenele ocupă cea mai mare parte a structurii seminței; din această cauză, semințele de amarant sunt considerate dicotiledonate, deci pseudocereale. 

am

 

Amaranthus hypochondriacus: planta (a) și sămânța (b); o sămânță are diametrul de 1mm

 

 

(continuăm)

• Text •
Conf. Univ. ec.dr.ing. Adriana DABIJA

Facultatea de Inginerie Alimentară
Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava

Republicarea conținutului website-ului www.brutarul.ro este permisă în limita de 400 de caractere, cu precizarea sursei și inserarea unui link spre www.brutarul.ro.

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…