Joi, 05 Octombrie 2017 14:15

TEHNOLOGIE: Materii prime inovative pentru industria de panificaţie (10)

Citiți articolul anterior AICI.

Numele latin al inului este Linum usitatissimum, ceea ce înseamnă "foarte util". Fiecare parte a plantei de seminţe de in este utilizată în scop comercial, fie direct, fie după prelucrare. Tulpina produce fibre de bună calitate cu o rezistenţă ridicată şi durabilitate. Inul a fost utilizat până în anii 1990, în principal pentru fabricarea de ţesături (pânză), în timp ce uleiul de seminţe de in şi subprodusele au fost utilizate ca hrană pentru animale. În ultimele decenii, seminţele de in au fost în centrul domeniului de diete şi cercetarea bolilor datorită beneficiilor potenţiale pentru sănătate asociate cu unele dintre componentele sale biologic active.

Seminţele de in au o valoare nutritivă considerabilă. Consumul frecvent de seminţe de in oferă beneficii pentru sănătatea umană, datorită conţinutului ridicat de compuşi biologici activi şi proprietatea de a preveni unele boli. De asemenea, seminţele de in au potenţiale efecte benefice asupra funcţiei imune, bolilor inflamatorii, obezităţii, în prevenirea cancerului (mamar, de colon şi de prostată), în reducerea bolilor cardiovasculare, în reglarea metabolismului glucozei, în ameliorarea simptomelor menopauzei şi osteoporozei, posedă activitate anti-inflamatoare şi efect laxativ.

Cel mai important compus din seminţele de in este uleiul, al cărui conţinut variază între 38 şi 45%, în funcţie de soi şi de condiţiile de mediu. Uleiul de seminţe de in are un conţinut scăzut în grăsimi saturate (9% din totalul acizilor graşi), moderat în grăsimi mononesaturate (18%), şi este bogat în grăsimi polinesaturate (73%). Seminţele de in sunt o sursă bogată de acid alfa-linolenic - acid gras ω-3 (42-52%), iar acest conţinut excepţional de ridicat în seminţele de in este unic printre culturile oleaginoase. 

(continuăm)

• Text •
Conf. Univ. ec.dr.ing. Adriana DABIJA

Facultatea de Inginerie Alimentară
Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava

Republicarea conținutului website-ului www.brutarul.ro este permisă în limita de 400 de caractere, cu precizarea sursei și inserarea unui link spre www.brutarul.ro.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…