Joi, 28 Septembrie 2017 15:07

TEHNOLOGIE: Materii prime inovative pentru industria de panificaţie (9)

FĂINA DIN SEMINŢE DE IN

Inul (Linum usitatissimum) este o plantă anuală din familia Linaceae, al cărei fruct conţine seminţe cunoscute sub numele de seminţe de in sau de seminţe de lin. Planta de in conţine aproximativ 25% seminţe de in şi 75% tulpină şi frunze. Există o diferenţă mică în utilizarea termenilor de seminţe de in şi de seminţe de lin. Termenul de seminţe de in este utilizat pentru a descrie inul atunci când este consumat ca aliment de om, in timp ce lin este folosit pentru a descrie inul atunci când acesta este utilizat în industrie şi hrana pentru animale.

Producţia de seminţe de in din lume este de cca. 2,6 mil. tone (2014) şi reprezintă 1% din producţia mondială de seminţe oleaginoase. În prezent se cultivă în peste 50 de ţări, cele mai importante ţări cultivatoare de in fiind Canada, China, Statele Unite ale Americii, India şi Etiopia. Canada este cel mai mare producător din lume, cu o producţie de 0,42 mil. de tone (2014). Seminţele de in sunt disponibile în două variante de culoare: maro şi galben (auriu). Ambele au caracteristici similare nutriţionale şi un număr egal de acizi ω-3 şi acizi graşi cu lanţ scurt. Excepţia este un tip de in galben numit solin (denumire comercială Linola), care are un profil complet diferit al uleiului şi un conţinut foarte scăzut în acizi graşi ω-3.

 

(continuăm)

• Text •
Conf. Univ. ec.dr.ing. Adriana DABIJA

Facultatea de Inginerie Alimentară
Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava

Republicarea conținutului website-ului www.brutarul.ro este permisă în limita de 400 de caractere, cu precizarea sursei și inserarea unui link spre www.brutarul.ro.

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…