Joi, 21 Septembrie 2017 13:43

TEHNOLOGIE: Materii prime inovative pentru industria de panificaţie (8)

Citiți articolul anterior AICI.

 

Făina din seminţele de quinoa se utilizează la obţinerea unor produse alimentare, cum ar fi: pâine, prăjituri, brioşe, paste, băuturi, fulgi şi cereale pentru micul dejun, alimente pentru copii, suplimente pentru diete şi produse extrudate. La obţinerea pâinii, făină de quinoa poate fi utilizată în proporţie de 10, 15, 20 şi chiar 40%, până la 40% la obţinerea tăiţeilor, maxim 60% în reţeta de fabricaţie a checului şi maxim 70% în cea a biscuiţilor. O analiză cantitativă a conţinutului de glucide din făina de quinoa a arătat că există cantităţi mari de xiloză (120 mg/100 g) şi maltoză (101 mg/100 g) şi cantităţi mici (19,6 mg/100 g) de fructoză şi chiar mai mici (19,6 mg/100 g făină) de glucoză.

Locuitorii mai multor state din America de Sud, pe teritoriul cărora se cultivă quinoa de mii de ani, consumă această pseudocereală pentru obţinerea următoarelor produse: preparate culinare lichide, preparate culinare de bază, diverse produse de panificaţie, patiserie şi cofetărie, băuturi macerate la rece, bere, produse zaharoase, etc. Quinoa poate fi folosită în combinaţie cu leguminoasele (fasole uscată) sau sub formă de produse semi-prelucrate cum sunt cerealele pentru micul dejun.

Pentru calităţile sale nutritive şi pentru adaptabilitatea sa la diferite condiţii de cultivare agro-ecologice, quinoa a fost declarată planta anului 2013 de către Naţiunile Unite.

 

Produsul Brioşe Margareta cu quinoa şi amaranth a obţinut două premii la faza naţională a competiţiei ECOTROPHELIA 2014: premiul II şi premiul special pentru cel mai bun concept de marketing oferit de compania S.C. Covalact S.A. Echipa câştigătoare a locului II a fost formată din studenţii Andrei Cicioc, Camelia Doroftei, Ilie Doroftei, Ana-Maria Gontariu, coordonatori ştiinţifici: conf. univ. dr. ing. ec. Cristina Gabriela Constantinescu, conf. univ. dr. ing. Ioan Gontariu.

(continuăm)

 

• Text •
Conf. Univ. ec.dr.ing. Adriana DABIJA

Facultatea de Inginerie Alimentară
Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava

Republicarea conținutului website-ului www.brutarul.ro este permisă în limita de 400 de caractere, cu precizarea sursei și inserarea unui link spre www.brutarul.ro.

 

 

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…