Marți, 16 Mai 2017 14:10

Premiu internațional obținut pentru produsul tartinabil vegetal pe bază de făină integrală de leguminoase

În anul 2013, fiind în căutare de produse vegane ready to eat, care să nu fie doar pe bază de soia, un grup format din studenți, cercetători și cadre didactice de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității Dunărea de Jos din Galați a început să cerceteze posibilitatea dezvoltării unor produse funcționale vegetale pornind de la leguminoase cu bob și făinuri integrale obţinute prin procesarea minimă a acestora.

Studiile realizate la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor au fost motivate de următoarele argumente:

  • nutriția persoanelor cu diete speciale (post, limitarea grăsimilor animale), vegetariene sau vegane trebuie să fie la fel de diversificată din punctul de vedere al ingredientelor/materiilor prime ca și a persoanelor fără restricții referitoare la dietă;
  • piața produselor vegetale este saturată de soia care reprezintă principala sursă de proteine, în detrimentul leguminoaselor, cum sunt bobul (Vicia faba), lintea (Lens culinaris) sau năutul (Cicer arietinum), periclitând biodiversitatea plantelor cât și diversificarea alimentației omului;
  • în regim industrial se practică extragerea proteinelor din leguminoase prin metode chimice și reutilizarea acestora ca bază proteică;
  • extragerea separată a macronutrienților duce la risipa unor compuși cu importantă valoare nutritivă cum sunt polifenolii cu activitate antioxidantă, mineralele, vitaminele și fibrele.

Dezvoltarea economică a indus în ultimii ani modificarea stilului de viață în favoarea unuia mai sănătos. Conștientizarea beneficiilor aduse de alimentația sănătoasă de către consumatori, a condus în ultimul deceniu la o creștere a cererii de produse alimentare de calitate, cu valoare nutritivă crescută și proprietăți funcționale deosebite.

Leguminoasele sunt recunoscute drept surse bogate de proteine, fibre, vitamine și minerale. Numeroase studii au arătat că leguminoasele cu bob au valență sanogenetică, demonstrând un enorm potențial în prevenția problemelor cronice de sănătate precum diabetul, bolile cardiovasculare și obezitatea. În acest context, apariția pe piață a unor noi produse alimentare pe bază de leguminoase cu bob are un real potențial.

Echipa Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor formată din dr. ing. Livia Manțoc, dr. Ing. Iuliana Aprodu, dr. ing. Ina Vasilean și drd. Marian Neculau a urmărit dezvoltarea unui produs tartinabil vegetal pe bază de făină integrală de leguminoase, grăsimi vegetale nehidrogenate, apă și condimente. Având în vedere impactul deosebit al rezultatelor obținute, în anul 2016 s-a înregistrat la OSIM cererea de brevetare a produsului vegetal tartinabil și a procedeului de obținere a acestuia, care permite valorificarea avansată a unor leguminoase precum lintea roșie și bobul. Produsul brevetat este clean label, are o capacitate antioxidantă in vitro semnificativă adusă de făina de leguminoase, fără să conțină aditivi în acest scop, este o sursă naturală de fibre solubile și insolubile, iar tartinabilitatea este similară unui produs de același tip obținut din ficat.

În luna martie 2017 invenția a participat la o competiție națională organizată de Ministerul Cercetării şi Inovării și fost selectată pentru a fi prezentată la cel de-al 45-lea Salon Internaţional de Invenţii de la Geneva, Elveția, organizat sub înaltul patronaj al Guvernului Federal Elvețian, oraşului Geneva şi al Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală (OMPI). Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor a fost reprezentată de dr. ing. Livia Manțoc și dr. ing. Ina Vasilean care au făcut parte din Delegaţia de Inventatori care a reprezentat România. Juriul internaţional de la Geneva a recompensat cu Medalie de aur rezultatele obținute de inventatorii gălățeni, apreciind valoarea ştiinţifică şi aplicabilitatea invenţiei. În plus, produsului vegetal tartinabil i-a fost acordat premiul special de către Association “Russian House for International Scientific and Technological Cooperation”.

Medaliile obținute la Geneva înseamnă o nouă recunoaşterea a valorii rezultatelor școlii gălățene de industria alimentară.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…