5% din produsele de panificație-patiserie, importate în stare congelată

Circa 5% din produsele de panificație-patiserie de pe piața locală provine din import, în stare congelată, estimează Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară – FSIA. Datorită costurilor crescute, consumatorii trebuie să se aștepte la scumpiri de 6-8% la alimentele de bază, potrivit spuselor liderului sindical, preluate de Mediafax.

Creșterea elementelor de cost de la nivelul producției, precum și deprecierea leului se numără printre cauzele care vor duce la majorarea prețurilor alimentare. Scumpirea energiei și a celorlalte utilități, majorarea prețurilor la carburanți, odată cu creșterea accizei, dar și scumpirea materiei prime din import, vor duce la o ajustare a prețurilor alimentare în următoarele luni.

 

Importurile au totuși un impact mai mic în formarea prețului produselor de panificație-patiserie, comparativ cu carnea sau laptele, care, potrivit aceleiași surse, provin din import în proporție de 70% și respectiv 20%.

 

Republicarea conținutului website-ului www.brutarul.ro este permisă în limita de 400 de caractere, cu precizarea sursei și inserarea unui link spre www.brutarul.ro.